TV-spelens fader.Det är ofta svårt att definiera en startpunkt, en definitiv uppfinnare, av de flesta kulturella medier, såsom film, musik, litteratur, teater eller serier. Så är också fallet när det gäller elektroniska spel, speciellt då denna övergripande term sedan kan delas in i underkategorier såsom datorspel, TV-spel, arkadspel och bärbara spel, som alla har sina egna historier och till en viss del började växa fram samtidigt, inspirerade av varandra, men utan någon direkt linjär progression från en kategori till nästa. Om vi fokuserar på endast TV-spel, det vill säga, interaktiva spel i form av en maskin kopplad till en TV-apparat, är det dock ganska allmänt vedertaget bland spelhistoriker att uppfinnaren av det första exemplet på mediet, ”TV-spelens fader”, hette Ralph Henry Baer, född 1922, död 2014.

Magnavox Odyssey, världens första TV-spel.Baer föddes i Tyskland, men då hans familj var judisk flydde de från den växande nazismen i hemlandet till USA, där Baer studerade elektronik och jobbade med teknik inom bland annat radio och TV. Det var 1951, när hans dåvarande chef bad honom att utveckla ”världens bästa TV” som Baer började fundera på möjligheten att ha någon sorts interaktivt spel på TV-apparaten. Han fortsatte att fundera och skissa på denna idé under många år, och under 60-talet byggde han en prototyp, kallad ”The Brown Box”. Denna prototyp intresserade elektronikföretaget Magnavox, som köpte rättigheterna och sålde maskinen under namnet Odyssey. Odyssey blev därmed världens första kommersiellt tillgängliga TV-spel, och skulle komma att inspirera senare jättar inom branschen såsom Atari och Nintendo.

En sida av Baers anteckningar från 60-talet.Baers tidiga idéer som skulle leda fram till Odyssey är fascinerande, en bra källa för den intresserade är hemsidan Pong-Story som dokumenterat mycket av de tidiga TV-spelens historia. Vad som är så intressant är att Baer redan i ett tidigt stadium verkade ha insett hur stor hans idé skulle kunna bli, och att det fanns många möjligheter med mediet. I sina anteckningar från 1966 finns förslag på ett flertal TV-spelsgenrer som han trodde skulle kunna vara kommersiellt gångbara, såsom action, brädspel, sport, eller spel där två spelare jagar varandra på något vis. Han lyckades också lista ut hur man kunde få en ljuspistol att ”skjuta” mot mål på TV-rutan, något som i olika former har underhållit flera generationer av TV-spelare sedan dess.

Ralph Baer på äldre dar, med en arvtagare till hans skapelse i handen.Utöver sina specifika historiska bidrag till TV-spelens, och mer övergripande de elektroniska spelens historia var Baer alltså också en visionär, en klassisk uppfinnare med massvis med idéer varav många var en smula före sin tid (han visste till och med, som vi påpekat här på bloggen tidigare, hur kul det kan vara att retas med motståndaren under en spelomgång). Som tur är fick han erkännande för sina bidrag under sin livstid, inklusive en välförtjänad medalj från USA:s president. Det går som sagt inte att bestämma en viss person som hittade på elektroniska spel, men Ralph H. Baer var definitivt en av mediets föräldrar.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s