Anita Sarkeesian i en arkadhall.Debatten om huruvida elektroniska spel kan klassas som ett konstnärligt medium har pågått ett bra tag nu, och handlar ofrånkomligen ofta om hur olika människor definierar ”konst” (för att inte tala om ”spel”). Personligen är jag övertygad om att det interaktiva mediet har en oerhört stor potential att kunna generera väldigt intressant och värdefull konst, och att viss sådan faktiskt redan har genererats genom årens lopp, även om vi fortfarande bara är i början av mediets historia, med många staplande steg och intressanta idéer som fastnar i återvändsgränder. Ett av tecknen på spels konstnärliga potential är det faktum att de av vissa människor faktiskt har börjat kritiseras som konst. Många recensenter och skribenter har börjat titta på spel från annat än den rent tekniska synvinkeln, och börjat diskutera vad spels grafik, musik, handling, och kanske viktigast av allt, vad de låter spelaren göra, kan tänkas säga om spelets budskap och mening, avsiktligt eller oavsiktligt. En sådan person som analyserar spel, i hennes fall från en akademiskt feministisk synvinkel, är Anita Sarkeesian.

Sarkeesian tar en titt på Ms. Pac-Man i en av sina videor.Sarkeesian grundade för några år sedan hemsidan Feminist Frequency, och på denna skapade hon en serie videor titulerade Tropes vs. Women, i vilka hon tittade på ett antal återkommande teman (”tropes”) relaterade till kvinnor i populärkultur. Störst uppmärksamhet har hon dock fått för en senare liknande videoserie där fokus ligger på liknande teman i elektroniska spel, med titeln Tropes vs. Women in Video Games. Varje video fokuserar på ett visst tema, till exempel den klassiska ”damen i nöd” eller hur våld mot kvinnor skildras i spel. Videorna är väldigt pedagogiskt upplagda (Sarkeesian har sagt att hon tänker sig att de kan användas i utbildningssyften), Sarkeesian definierar vad varje ”trope” innebär, visar upp ett flertal exempel på dem från olika spel, och förklarar varför de från ett feministiskt perspektiv kan ses som sexistiska och skadliga.

Ska man kritisera spel är det bra om man spelat många av dem också!Jag gillar Sarkeesians videor eftersom de är så tydliga och fokuserade. Det är ytterst sällan som hon använder sig av skämt eller sarkasm, hon talar bara med en lugn men engagerande röst om sitt ämne, och gör det tydligt varför det hon pratar om är problematiskt. De teman hon tar upp kan förvisso av många ses som ganska uppenbara, men jag tycker ändå det är praktiskt med en bra sammanställning och genomgång av dem, en övertygande förklaring om varför de är dåliga, och hur de, även fast de inte är unika för spel, tar sig uttryck på speciella sätt i spelmediet.

Kanske kommer Zelda och Peach se ut så här i framtiden?Videorna utgångspunkt är som sagt saker som är dåliga i spel, men de är ändå inte ett fördömande av spelmediet. Varje video inleds med att Sarkeesian understryker att det går att gilla ett medium trots dess problem, och hennes kritik är på många sätt konstruktiv. Hon ger exempel även på spel som går emot sexistiska normer, och kommer med ett och annat förslag på hur de skadliga teman som beskrivs kan undvikas, eller ännu bättre dekonstrueras på intressanta sätt. Det känns uppenbart att hon faktiskt tycker om spelmediet och tycker det är synd att så många spelskapare, förvisso säkerligen omedvetet, verkar sitta kvar i gamla normer, när det finns en sådan potential att gå emot dessa.

Sarkeesian i studion för programmet The Colbert Report.Jag tycker att Anita Sarkeesians kritik av elektroniska spel till en viss del kan ses som smickrande. Den visar att hon tycker att spel är ett medium som är värt att kritiseras på en relativt hög intellektuell nivå, att det är viktigt och inflytelserikt, att det kan göra intressanta och unika saker, att det är värt att förbättras. Den är ett argument för att spel är konst, eller åtminstone kan bli det.

Publicerat av Fredde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s