En beväpnad Leia är inget som stormtroopers tycker det är kul att handskas med.Prinsessan Leia Organa är en person som lever upp till sin titel. Hon gillar, och är bra på, att vara en ledare. Hon är som mest nöjd när det är hon som har kontroll över en situation, eller när hon har möjlighet att ta kontrollen, och det är sällan som hon låter sig styras av någon annan (hon tar inte ens skit från självaste Darth Vader). Det kan vara på en stor skala som när hon leder Rebellalliansens soldater i kampen mot det ondskefulla Rymdimperiet, eller på en mindre skala när hon tar kommandot under de många äventyr som hon och hennes äventyrliga polare (såsom Luke Skywalker, Han Solo eller Lando Calrissian) hamnar i.

Leia tar kommandot.Med detta inte sagt att hon ständigt är i kontroll så som hon vill vara. I alla tre Star Wars-filmer som hon medverkar i hamnar hon någon gång i fångenskap (ibland själv, ibland tillsammans med sina vänner), eller i någon annan situation där hon inte kan göra mer än att se saker ske runt omkring henne. Det är dock alltid uppenbart att detta stör henne, och hon är alltid beredd att greppa en möjlighet att återfå kontrollen när den visar sig. Så fort Luke öppnat dörren till hennes fångcell på Dödsstjärnan har hon ett vapen i hand och leder de andra i flykten, när Lando befriat henne på Bespin rusar hon iväg på jakt efter Han, och när kaos bryter ut kring Jabba tar det inte lång tid innan hon strypt gangsterbossen och sänkt hans skepp. Och även om hon själv ibland måste räddas händer det också att det är hon som kommer till de andra karaktärernas undsättning, så hon räddar Luke när han hänger med avskuren arm under Cloud City, och tinar upp Han från sitt karbonitblock i Jabbas palats.

Leia gör slut på den slemmige Jabba.Leias handlande och kommenderande karaktär har förvisso till stor del med filmernas manus att göra, men det går inte att förneka att hennes skådespelerska, Carrie Fisher har ett finger med i spelet också. Hon lyckas ge Leia en stark, bestämd, hetlevrad och ibland barsk eller till och med en smula högfärdig framtoning, dock sällan så att man som tittare tycker illa om henne. Fishers framställning gör att man förstår varför Leia är en ledare, varför andra personer lyssnar på, respekterar och lyder henne.

Prinsessan Leia är en hjältemodig, handlingskraftig och bestämd karaktär. Hon är med andra ord en bra Star Wars-karaktär, eller helt enkelt en bra karaktär i allmänhet.

Publicerat av Fredde Leia Organa

En reaktion till “Nördfavorit – Leia Organa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s