VinterbrandomslagDennis Gustafssons senaste seriealbum med den rättrådige Hälsingborgska bekämparen av det övernaturliga Viktor Kasparsson var likt det förra en överraskning för mig. Jag fick höra talas om Vinterbrand (med undertiteln ”och andra makabra mysterier”) samma dag som det släpptes, och jag beställde det naturligtvis genast. Detta album innehåller en ny Kasparsson-historia, men det består också av ett antal andra historier som redan tidigare har publicerats i olika tidningar (eller på seriens hemsida), och som vi skrivit om tidigare här på bloggen.

Albumet inleds med att Viktor återigen blir körd av fröken Emilia Varga till en by, denna gång i Östergötland, där han fått veta att det sker mystiska övernaturliga saker. Medans de kör passar han på att berätta för Emilia om några av sina tidigare äventyr, som sedan utgör mitten av albumet ända tills de kommer fram och den nya historien tar vid. De som läst de tidigare historierna innan märker dock att Gustafsson har gjort en del små ändringar i dem, och ibland också lagt till en och annan ny sida för att utveckla handlingen lite (och de har alla fått snygga titelsidor). Jag har inte de tidigare versionerna till hands att jämföra med för tillfället, men jag är definitivt säker på att till exempel ”Blåkullas vägvisare” har åtminstone en helt nya sida tillagd, som faktiskt ger en liten subtil förklaring till den historians lite udda slut. Ett tillägg är dock mindre lyckat, i ”Andras gravar” (som nu är i färg!) där Gustafsson byter ut en referens till en viss karaktär från en tidigare serie till en helt annan. Detta i sig är inget problem, men någonting måste ha gått snett då en pratbubbla fortfarande refererar till den gamla karaktären, trots bilder av den nyare. En olycklig miss med tanke på att de andra ändringarna för det mesta passats in väldigt bra. Förhoppningsvis kan det fixas i senare utgåvor av albumet. Jag stör mig i alla fall inte över att en stor del av albumet består av serier som jag redan äger, då de nya tilläggen ändå gör dem intressanta. Och för den som missat de olika tidningarna där serierna tidigare publicerats är detta en bra samling.

VinterbrandbildDen helt nya historian, ”Vinterbrand” är en tämligen typisk Kasparsson-historia där han måste lista ut hur han ska bekämpa, eller åtminstone klara sig undan, ett intressant och skräckinjagande monster i en liten by ute i skogen. Gustafsson bygger upp en skräckstämning med mystiska fenomen (till exempel fjärilar mitt i vintern), vartefter det blir action och desperat flykt. Det blir dock inte så mycket mysterier för Viktor att lösa, han får ganska snabbt allting förklarat för sig och kan skrida till handling. Jag gissar att om historien hade tagit upp hela albumet hade mysteriebiten kunnat vara mer utvecklad, men det vi får är ändå spännande och intressant, med en tematik om konflikten mellan nytt och gammalt, den äldre generationen och den yngre. Jag vill gärna tro att det temat inte är en slump med tanke på att albumet består av nya och gamla serier.

Publicerat av Fredde Magnus Stenbock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s