scifimassan2015helsingborgÄn en gång var det dags för SciFiWorld (eller, The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention) att inta Sundspärlan i Helsingborg och naturligtvis var MSO på plats för ett reportage. I år var det Jönsson och Andes tur att besöka mässan i Helsingborg då Fredde dessvärre var upptagen på annat håll. Det var på mässans andra och sista dag som besöket var planerat.

Till skillnad från tidigare mässor så var ingen av kändisgästerna det direkta dragplåstret för vårt besök utan i år var det snarare i mässan i sig som drog oss dit. Undertecknad övervägde att skaffa mig något signerat utav Ernie Hudson eftersom Ghostbusters var en sådan stor del utav min barndom men dessvärre hade Hudson fått ställa in dagens framträdande på grund av sjukdom så det blev inget med det. Årets mässa hade dock valt att dela upp gästerna på två olika signeringsplatser, vilket förmodligen skulle ha underlättat köerna avsevärt men under hela tiden som vi var där var köerna rätt korta.

En sak som vi dock aldrig riktigt kom underfund med var vad Samantha Fox gjorde på mässan. Inget ont sagt om Fox eller om hennes karriär, men efter idogt googlande kunde ingen av oss identifiera något i hennes karriär som kunde falla under kategorierna som vanligtvis associeras med SciFiWorld. I en intervju med Helsingborgs Dagblad  förklarade hon själv att det förmodligen hade att göra med att hon faktiskt medverkat i ett par filmer och TV-serier under sin karriär och att en av dem snart skulle släppas på DVD. Vi på MSO hoppas att det hade att göra med hennes gästspel i Solstollarna.

Övriga gäster var stuntmannen Vic Armstrong, gedigne skådespelaren Mark Rolston, dockmästaren David Barclay och svenske skådespelaren Christian Brandin.

Vi inledde mässan med en snabb titt på vad som egentligen var dess ursprung, nämligen rekvisitautställningen. I år var den placerad en smula mer centralt än vad den var senaste gången jag besökte mässan i Malmö, men precis som tidigare år var utställningen mycket mindre än den var under mässans första år. Föga förvånande har den blivit mindre och mindre viktig. Under den första mässan, 1999 var utställningen (då kallad Isberg collection) mässans själva centrum. Jag har visserligen sett rekvisitaavdelningen vara betydligt mindre än i år men också betydligt större. I år var vi dock inte de enda som tittade på den, vilket var ett positivt tecken.

scifimassan2015alien

Rovdjurets knivar, Xenomorphens huvud, Indianas avgudabild och ovanför dem en hand som visar Harry var han kan köpa en kvast.

scifimassan2015moonraker

Roger Moores kläder från Moonraker. Kamrat bredvid. För korrekt skala.

scifimassan2015hannibal

Hannibals munkorg och Hoopers cyklop.

Något som gjorde mig speciellt glad var hur många av gästerna på mässan som uppträdde i cosplay. Då mässan som vanligt gästades av representanter från både Nordic Garrison och Nordic Base (Skandinaviens två största föreningar för Star Wars-cosplay) var kostymer från Stjärnornas Krig vanligast förekommande. Speciellt imponerad var undertecknad utav tjejen som var utklädd till Expanded Universe-figuren Mara Jade, en personlig favorit.

scifimassan2015svardMed det inte sagt att alla kostymer kom från en galax långt, långt borta. Det skymtades många, däribland Jack Sparrow, en hel uppsättning utav Sailorsoldaterna från Sailor Moon, en kvinnlig Predator och Peter Venkman i full spökjägarmundering för att bara nämna några. Och inte en enda av dem fotograferade vi. För vi är puckon. Vad som dock var en smula trist var den parad som anordnades utav SW-fansen. Den hade utannonserats i såväl programblad som på hemsidan som ”legendarisk” och vi blev därför lite besvikna när den bara bestod utav en kort vandring ackompanjerad av Star Wars-musik. Vi hade hoppats att de åtminstone kunde gått i takt. Eller i någon speciell ordning. Eller åtminstone inte pratat med varandra medan de gick. Men det är ett litet klagomål när man tänker på att deras kostymer var vansinnigt välgjorda och att de följdes av flera stycken lika välgjorda radiostyrda droider.

Vad vi märkte speciellt under årets mässa var vår ovilja att köpa på oss prylar. Under tidigare år har åtminstone jag varit väldigt glad för att köpa på mig diverse leksaker och statyetter och annat underbart nördigt krimskrams men i år (kanske för att den personliga kassan inte är vad den en gång var) tittade vi mest på vad som fanns, utan något direkt driv för att faktiskt handla. Detta misstänker vi hade att göra med att vi kanske börjar bli vuxna.

Hemska, hemska tanke.

Är det förresten någon som fortfarande köper DVD-filmer nuförtiden?

scifimassan2015pikachu

Fredde brukar klaga på tidigare mässors fula Data. Här är världens fulaste Pikachu.

scifimassankirktoa

Sedan Ande påpekat att det ser ut som att Kirk sitter på toaletten har det varit omöjligt för mig att se något annat.

scifimassanrohrmuller

När man upptäcker att man bär samma glasögonmodell som genialiske illustratören Simon Rohrmüller. Se hans grejer här.

Samantha Fox har smugit sig ned bland DVD-filmerna.

scifimassan2015madmaxstarwarsDet var först på vägen ut som jag gjorde mitt enda inköp för året. En fantastisk poster signerad illustratören Gustav Rangmar. Den hänger nu i sin plastficka på min vägg. Fler av hans konstverk kan hittas här. Jag rekommenderar alla att ta en titt på hans grejer.

Årets mässa var fantastiskt rolig och vi kommer garanterat att besöka SciFiWorld igen, om inte i Helsingborg så i Malmö eller någon annanstans. Vi på MSO tycker att det är underbart att ett nördkonvent av den här kalibern kan hållas inte bara en utan flera gånger om året i Sverige och vi tror att det tyder på att nördighet har tagit sig ett steg närmre mainstream. Förhoppningsvis kryper det inte mycket närmre. Vi misstänker att det då skulle förlora sin charm.

Publicerat av Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s