Nu är det jul igen, och då är vi många som försöker kolla på filmer med jultema. Häromdagen såg jag en klassisk julfilm som jag inte sett sedan jag var liten och det var en intressant upplevelse. Det kan vara den mest våldsamma julfilm jag sett och jag pratar så klart om Ensam hemma 2.

HomeAlonePoster

Okej, jag överdriver lite, i en jämförelse mot t.ex. Die Hard är den såklart inte särskilt våldsam, men skillnaden är att detta är en barnfilm så jag blev lite överraskad. Filmen handlar om 9-årige Kevin (spelad av Macaulay Culkin) som av misstag åker till New York City utan sin familj. Med hjälp av sin Pappas kreditkort lever han lyxliv på Plaza Hotel. Dock fångatas han av de två skurkar (spelade av Joe Pesci och Daniel Stern) han satte dit i första filmen. De har rymt från fängelset och planerar nu en kupp mot en Leksaksaffär. Efter att ha lyckats fly från skurkarna väljer Kevin att, istället för att tipsa polisen, gillra en massa luriga och livsfarliga fällor för skurkarna när de ska råna leksaksaffären. Här börjar det bli intressant, och jag har valt ut ett par spännande sekvenser där Kevin kanske går över gränsen.

1. Kevin slänger tegelstenar i huvudet på Marv – från toppen av ett byggnad

En av skurkarna, Marv, får ta emot 3-4 tegelstenar som träffar honom rakt i pannan. Mirakulöst nog ligger inte hans hjärna mosad på trottoaren, men någon slags hjärnskakning borde ha inträffat. Alldeles säkert har han fått allvarliga men för livet i form av hjärnskador.

HomeAloneBrick

2. Marv blir häftad av en häftpistol i anus

Inte bara det, även penis och ansikte blir häftat. Det här är ju egentligen inte livsfarligt, och Marv hämtar sig relativt snabbt. Alltid tråkigt att få sitt anus igenhäftat dock, men han verkar inte allt för påverkad av det.

HomeAloneHaftpistol

3. Harry faller ner för en stege och dämpar fallet med ryggen

Uppenbarligen bryter han ett par kotor efter det fallet, men på något sätt reser han sig igen. När adrenalinet pumpar kan man få smått övernaturliga krafter. Viljan att mörda Kevin (som man nästan börjar sympatisera med som tittare) gör troligtvis att adrenalinet pumpar genom hans kropp och gör att smärtan trycks bort för tillfället.

Homealonestege

4. Marv faller 10 meter med huvudet före

Han landar som i ett magplask, men verkar inte ha fått några större smärtor. Jag kan tycka att han åtminstone borde brutit alla ben i kroppen efter ett sådant fall, men betong-golvet var kanske lite mjukare än man trodde?

5. Harry stoppar ner sitt brinnande huvud i en toalettstol full med fotogen

Okej, nu har det faktiskt gått för långt, den här ungen har ju allvarliga problem. Harrys mössa börjar brinna och för att släcka elden ställer Harry sig på händer och sänker ner huvudet i toalettstolen som Kevin har fyllt med fotogen. (Han är så busig!) En enorm explosion följer av detta. Förutom att man inte får spola ner fotogen i toaletten så är det också ofattbart att Harrys huvud inte ligger i små bitar i badrummet. Hans ansikte är täckt i sot dock och vi får nog förutsätta att han har brännskador av tredje graden under sotet. Han har troligtvis blivit blind och fått tinnitus på köpet. Trist, men det stoppar honom inte från att fortsätta sitt försök att mörda Kevin.

Homealonefire

6. Marv och Harry träffas i huvudena av en stålpelare i full fart – två gånger

Efter en sådan smäll tänker man att två liv måste ha slocknat. Men de överlever, ligger kvar på marken och träffas ännu en gång av samma pelare vilket resulterar att deras huvuden mosas mellan pelaren och marken. Kameran visar inte exakt vad som händer när den träffar och jag förutsätter därför att deras huvuden blev krossade och att de dog på fläcken. Att man sedan ser de resa sig igen måste bero på att de har varsin tvillingbror som smugit sig in i lokalen, jag har ingen bättre förklaring. Dock vill jag nog slå fast att den grova misshandel och de mordförsök som Kevin begår under den här filmen får Marv och Harrys lilla inbrott i en leksaksaffär att blekna. Kevin är en mycket större fara för samhället och polisen borde verkligen sätta in resurser för att gripa honom.

Eftersom detta är en barnfilm förekommer det såklart inget blod. Filmen är lite som en tecknad film, fast med riktiga skådespelare och det blir nästan bara ännu sjukare av att där inte förekommer något blod. Det är lätt att man börjar fråga sig hur det kan vara okej med så här mycket våld i en barn/familjefilm. Den fick förvisso kritik för sitt våld redan när den kom ut 1992, men jag tror inte några 8-åringar ställde sig på hustak och började kasta tegelstenar på sina kompisar efter att ha sett filmen. Även när vi är väldigt små förstår vi att det som händer på film inte är på riktigt. Barn fattar att man inte överlever ett fall på 10 meter med huvudet före. Därför avråder jag ingen från att titta på filmen med sina barn, den är faktiskt ganska rolig ibland. Men för säkerhets skull kanske man ska gömma häftpistolen för att undvika obehagliga överraskningsattacker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s