FrihetsgudinnanHär är en gammal tuff fransyska som fått stå ut med en hel del i nördmedia genom åren. Frihetsgudinnan (eller ”Friheten upplysande världen” som statyns officiella namn är) är mycket möjligt USA:s mest kända monument, vilket inte vill säga lite i ett land fullt av berömda monument och landmärken. Hennes berömdhet kan kanske ha att göra med att hon varit det första intrycket av det stora och märkvärdiga landet för många av dess besökare genom åren, åtminstone förr i tiden då många resenärer kom från Europa med båt till New York.

libertyjusticeLikt många andra berömda monument har Frihetsgudinnan dock genom åren i populärkultur ofta råkat illa ut. När USA anfalls av stora monster, elaka utomjordingar, ondskefulla superskurkar eller fruktansvärda naturkatastrofer i film, serier och spel brukar hon i bästa fall flyttas, stjälas eller vältas omkull, och i värre fall få huvudet avskuret eller helt enkelt sprängas i bitar. För att inte nämna alla konstiga figurer som sprungit runt inne i eller utanpå henne. Att hon är en bokstavlig symbol för konceptet ”frihet” gör henne också till ett tacksamt symboliskt mål, utöver att hon är en stor staty. Ett anfall mot Frihetsgudinnan är ofta tänkt att symbolisera ett anfall mot Friheten självt, och de som försöker stoppa anfallet är Försvarare av Friheten. Det är inte någon särskilt djuplodande symbolik, men det funkar i media med superhjältar och superskurkar, gärna med patriotiska undertoner inslängda.

FrihetsgudinnanDrWhoMed detta sagt händer det också att hon ibland tar en mer aktiv roll i det som sker runt omkring henne. Ibland finns det något häftigt vapen i hennes fackla (låt oss lysa upp världen med en laserstråle!), och ibland ger hon sig själv in i striden. Det kanske mest kända exemplet på det senare inträffar i Ghostbusters II, då hon hjälper spökjägarna att besegra filmens storskurk genom att kliva ner från sin piedestal och traska runt inne i New York, för att inspirera stadens befolkning. Och till skillnad från jätten i den föregående filmen är hon minsann ingen fiktiv varumärkesmaskot!

FrihetsgudinnanApesDet är möjligt att antalet anfall mot Frihetsgudinnan i åtminstone amerikansk nördmedia kommer att mattas av i framtiden, då ”skurkar attackerar känt landmärke i New York” nuförtiden kan ge en del otrevliga associationer till verkliga händelser. Då kanske vi i stället kommer att få se fler exempel på ett annat populärt tema, Frihetsgudinnan som den sista överlevande byggnaden i postapokalypsen. Det är skönt att veta att trots att hon så ofta blir förstörd så har vi nördar ändå en viss respekt för hennes tålighet, och föreställer oss att hon kommer att stå pall genom kärnvapenkrig, zombieanfall och kollapsande klimat. När vi alla försvunnit kommer hon kanske stå kvar, som en sista symbol för något vi trodde och hoppades på, även om vi inte alltid kunde uppfylla det.

Publicerat av Fredde FrihetsgudinnanKidDracula

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s