RickmanBildMånga skulle nog hålla med om att Alan Rickman var väldigt duktig på att spela skurk. Många skulle nog till och med gå så långt som att säga att han alltid spelade skurk. Men faktum är att förutom Professor Snape i filmerna om Harry Potter så hade Rickman egentligen bara två stora skurkrollen. Och båda var tidigt i hans karriär.

Rickman slog genom 1988 som terroristen Hans Gruber i julfilmen Die Hard. Han hade då varit aktiv som skådespelare i flera år men främst gjort TV och teater. Die Hard var hans allra första långfilm. Och vilken långfilm sedan. Die Hard anses fortfarande som en av världens bästa actionfilmer och mycket av det beror på den skurk som Rickman skapade. Kall, elak, rolig och helt och hållet ond.

Sin sista egentliga roll som skurk gjorde Rickman bara några år senare när han iklädde sig rollen som Sheriffen av Nottingham i Robin Hood: Prince of Thieves från 1991. Även denna roll blev smått ikoniskt men av helt andra anledningar. Där Gruber var genuint obehaglig kunde Sheriffen vara näst intill komisk. Som själva filmen i sig, faktiskt.

RickmanSpaceEfter dessa två roller så skulle Rickman spela allt från ängeln Metatron till en inte-så-diskret parodi på Leonard Nimoy när han gestaltade Sir Alexander Dane – mer känd som Dr Lazarus i den fiktiva TV-serien Galaxy Quest i filmen med samma namn. Efter det antog han rollen som ”Marvin – the paranoid android” i den märkliga filmatiseringen av Hitchhiker’s Guide to the Galaxy och som ena halvan av ett gift par i den romantiska komedin Love Actually.

RickmanSnapeMest känd för de flesta människor är han nog dock som tidigare nämndes i rollen som Professor Snape i de åtta filmerna om Harry Potter. För att rollen skulle passa precis så gavs Rickman specialhjälp utav J.K. Rowling själv. Detta så att Snapes handlingar skulle passa med hur hon tänkt sig karaktärens bakgrundshistoria trots att den först skulle komma att avslöjas i den sista och vid tillfället inte ens skrivna boken. Trots att Rickmans Snape varken var så oljig eller rent ut sagt ful som Snape beskrivs i böckerna så blev hans Snape ändå snabbt älskad av publiken.

Trots flera komiska och dramatiska roller under sitt bälte så fick Rickman behålla stigman att ständigt vara en skurk. Detta beror förmodligen på att även om han inte gjorde det ofta så gjorde han det mycket bra.

Alan Rickman kommer att saknas. Och inte bara av nördarna.

Publicerat av Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s