En röstlegend har gått ur tiden och du visste förmodligen inte ens vem han var. Men du har nästan garanterat hört hans röst. Åtminstone en gång. Förmodligen fler. För om du läser detta är du förmodligen en nörd.

Erik Bauersfeld gjorde två distinkta röster i Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. Den första rösten tillhörde Jabba the Hutts slemmige rådgivare Bib Fortuna och den andra var ingen mindre än allas favoritbedömare av huruvida något är eller inte är en fälla; Admiral Ackbar.

Bauersfelds karriär bestod till största delen utav radioteater. Pjäserna och karaktärerna han läste var mycket olika det som han kallar för ”The jedi movie”. Erbjudandet att läsa rollen som Ackbar kom från filmens ljuddesigner Ben Burtt efter att Bauersfeld tidigare läst för rollen som Yoda. Bauersfeld fick en bild på Ackbars ansikte och bestämde sig i stunden för hur han förmodligen lät. Den ikoniska rösten spelades in på en session som varade mindre än en timme. Efteråt tillfrågades han om han kunde tänka sig att läsa för Bib Fortuna också. Han svarade ja, och en halvtimme senare var han klar.

I en intervju från 2012 berättade han hur mycket han tyckte om vilka favoriter hans två karaktärer blivit i mångas ögon och hur ofta han fortfarande fick beundrarbrev skickade till sig tillsammans med förfrågningar om autografer. Trots att han inte fick stå med i rollistan lyckades nördarna ändå hitta honom och uttrycka sin uppskattning. För Bauersfeld var Ackbar och Fortuna knappast hans två största roller, utan verkar snarare ha varit en kul grej han gjorde utöver radioteatern, som varit hans riktiga passion sedan han var tre år gammal.

Efter Jedins återkomst gick Bauersfeld tillbaka till radioteatern men han gjorde ett kort gästspel som roboten Gardener i filmen A.I. från 2001 och han repriserade dessutom rollen som Ackbar två gånger. Först i datorspelet Star Wars: X-Wing (där han felaktigt krediterades som Erik Boauersfeld) och nu senast i filmen Star Wars: Episode VII – The Force Awakens.

Erik Bauersfeld blev 93 år gammal.

Publicerat av Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s