Som ni säker vet vid det här laget har Star Wars utöver sina hjältar och skurkar många intressanta och minnesvärda sidofigurer som befolkar dess universum. Många av dem är ihågkomna bara på grund av ett intressant utseende, någon kul replik, eller implikationen att de har en intressant bakgrund och personlighet, även om de inte står i fokus för handlingen. Det finns dock också de som faktiskt är en viktig del av handlingen, och som lyckas göra ett minnesvärt intryck även fast de bara medverkar en kort stund. Till exempel Beru Lars, eller som hon hette innan hon gifte sig, Beru Whitesun.

Owen, Luke och Beru.

Beru är (ingift) faster till Luke Skywalker, och tillsammans med sin make Owen Lars har hon tagit hand om och uppfostrat Luke under i princip hela hans liv, då båda hans föräldrar dog kort efter att han föddes (vilket osökt får mig att tänka på en viss Peter Parker, som ju växte upp på ett liknande sätt). Även om de båda bryr sig om Luke är det Beru som mest uppenbart uttrycker sin kärlek till honom, Owen är en mer barsk typ som mest verkar vilja att Luke ska arbeta på (och kanske en dag ta över?) deras lilla ”fuktfarm” på den ödsliga ökenplaneten Tatooine. Men Luke är inte en grabb som vill leva hela sitt liv på vischan, han längtar efter att få resa iväg från hemplaneten och se den stora galaxen, full av spänning och äventyr. Och Beru förstår det ohållbara i situationen, hon försöker övertyga Owen att släppa iväg Luke, fast Owen oroar sig över att Lukes äventyrlighet ska leda honom till samma sorgliga öde som grabbens far, som ju blev en äventyrlig jediriddare och senare mördades av den ondskefulle Darth Vader. Det känns som att Beru faktiskt är den av de två som har mest rätt, och att Owen är lite väl överbeskyddande. Är det inte värt riskerna att ge sig ut på äventyr i den stora världen, och växa som person? Är det ett bättre alternativ att leva hela sitt liv på en karg ökenplanet i galaxens utkanter, när alla ens vänner stuckit iväg? Det ska sägas att när vi i senare filmer får veta lite mer om exakt vad som hände med Lukes pappa och Darth Vader så känns Owens synvinkel något mer motiverad, men frågan är om Owen och Beru faktiskt kände till sanningen, om jediriddaren Obi-Wan Kenobi berättade allt som hände med pojkens far när han lämnade över honom till paret. Hur som helst så slutar det ju med att Beru får som hon vill, fast kanske inte på det sätt hon hoppats, och Luke ger sig iväg ut i galaxen och få uppleva både svårigheter och äventyr.

Bonnie Piesse som Beru.

Beru spelas i A New Hope av den erfarna brittiska skådespelerskan Shelagh Fraser, och hon lyckas på den korta tid hon är med i filmen att framställa sin karaktär som varm, omtänksam och intelligent, medveten om Lukes ångest och längtan, och kärleksfull mot Owen samtidigt som hon inte tar någon skit från honom, utan står på sig för vad hon tycker. Frasers framställande gör att man tycker om karaktären, och känner sig genuint ledsen över hennes slutgiltiga öde. Beru är också med i filmerna Attack of the Clones och Revenge of the Sith, där spelad av australiensaren Bonnie Piesse, men hennes roll är extremt liten, med knappt någon replik alls (fast jag har hittat åtminstone en intressant analys av vad hon gör med sitt kroppsspråk och blickar de korta stunder hon är med). Det var i samband med dessa senare filmer som hon gavs sitt efternamn, ”Whitesun”, vilket jag tycker är ett vackert och passande namn på en så varm och vänlig karaktär. Jag hade hellre hetat det än ”Lars” i efternamn i alla fall.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s