Rick and Morty är en fantastisk serie på många sätt. Nyligen strecksåg jag hela första säsongen på Netflix för andra gången på mycket kort tid. Seriens väldigt nördiga humor, kombinerat med ett briljant avvisande av all form av vetenskaplig riktighet gör att den nästan känns lite meta. Som en kommentar på nördiga serier i allmänhet.

Huvudpersonen Rick (en mycket fri parodi på Doc från Tillbaka till framtiden) slänger ur sig allsköns ”technobabble” i varje avsnitt och det är nästan underförstått att inget av det skall tas på allvar. Visst, det är något som Rick and Morty knappast var först med (*host* …Futurama… *host*) men serien har ändå lyckats att göra någonting nytt med konceptet. En av anledningarna till detta är att röstskådespelarna enligt utsago ofta får lov att improvisera fram sina repliker utefter en manusstomme. Animationen anpassas sedan för att passa bättre till det som sägs.

Kort och gott så kan man säga att en översättare har en hel del konstiga ord att ta hänsyn till för varje avsnitt. Blandat med technobabble och nonsensord som GazorpazorpMeeseeks och Schmeckle(en planet, en ras och en valuta) förekommer också ibland helt vanliga ord – ofta i en märklig kontext. Detta är en del av den absurda humorn och kanske inte alltid särskilt lätt att hålla reda på. Jag var osäker när jag först började titta på serier på Netflix huruvida textningen gjordes utav en faktisk människa eller bara någon slags märklig översättningsrobot. För även om de oftast får rätt så kan syftningarna ibland vara helt fel. Det verkar dock som att föremålet för dagens föreställning förmodligen var en människa.

I en jaktsekvens i inledningen av avsnittet Meeseeks and Destroy beklagar sig Rick över att Morty (föga förvånande en lös parido på Marty) inte verkar lyssna på hans uppmaningar. Sarkastiskt ställer han således följande fråga;

”Do you need a mnemonic device or something?”

”Mnemonic device” kan översättas till svenska som ”minnesregel” och syftar till något som kanske inte så förvånande kan användas för att underlätta memorering. Ett exempel på en sådan teknik kan vara ramsan ”Vi ska äta ni ska laga” som länge hjälpt skolelever att memorera Hallands floder till ingen nytta. En annan är att använda knogarna för att räkna ut vilka månader på året som har 30 respektive 31 dagar (knoge – lång månad, mellan knoge – kort månad). Det kan också vara något så enkelt som att knyta ett snöre runt ett finger.

Kort sagt är skämtet rätt tydligt. Rick påstår sig ha upprepat samma påstående flertalet gånger och då Morty inte verkar ha lyssnat (meddelandet rörde demoner, kloner och hans familj så en rationell människa hade nog förlåtit Mortys oförmåga att fokusera) frågar Rick om Morty kanske behöver en minnesregel.

Men översättaren missade tyvärr skämtet och skrev istället;

”Behöver du en pneumatisk apparat?”

I ärlighetens namn är det mycket svårt att klandra översättaren i det här fallet. I en blandning av dialog var syfte många gånger är att inte alls gå ihop (seriens författare unviker aktivt faktakontroller och gör sitt bästa för att motverka kontinuitet mellan avsnitten) och som dessutom är snabb och ofta improviserad är det lätt att inte hänga med. Vad Morty skulle göra med en pneumatisk apparat i den givna situationen är högst oklart, men det kan också ha varit det som var vitsen.

Rick and Morty and dock en fullständigt fantastisk serie. Den är ett kärleksbrev till alla nördiga serier du någonsin sett men uppdaterad med modern humor och moderna infallsvinklar. Rick and Morty är allt som är kul med science fiction utan några av de tråkiga detaljerna. Om du som jag redan är frälst och söker inhandla lite roliga prylar från serien kan du följa länken nedan till en sida med ett vansinnigt passande namn:

http://www.roligaprylar.se/Rick-And-Morty/

Förhoppningsvis tar det inte ytterligare 3 år innan vår teater har sin nästa föreställning.

Publicerat av Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s