PoisonOriginalEtt flertal av figurerna i Capcoms klassiska beat ’em up Final Fight har sedermera fortsatt dyka upp i andra av Capcoms spel, ofta som kombattanter i fightingspel såsom Street Fighter. Detta inkluderar inte bara hjältarna i Final Fight, utan även många av skurkarna, både bossar och vanliga underhuggare. En av dessa underhuggare som borgmästare Haggar och hans polare klår upp om och om igen under spelets gång heter Poison. Det faktum att hon (och hennes palettbytade kopia Roxy, men ingen bryr sig om Roxy) är den enda kvinnliga motståndaren i spelet kan vara en anledning till att hon är ihågkommen, men det finns även andra skäl till att hon fortsatt dyka upp i Capcom-spel genom åren, och till och med fått äran att vara en spelbar karaktär i några av de senaste Street Fighter-spelen.

PoisonmodernDen lilla historia som utvecklats kring Poison genom åren indikerar att hon efter händelserna i Final Fight bestämt sig för att börja gå den smala vägen, och numera jobbar som proffsbrottningsmanager för en annan Final Fight-skurk, den store muskulöse Hugo (även känd som Andore), även om hon inte tvekar att själv ge sig in i ringen då och då. Lite intressant är också det faktum att det gjorts vissa antydningar om att hon är kär i Final Fight-hjälten Cody, som lustigt nog verkar ha gått motsatt väg som henne och numera sitter i fängelse. I övrigt brukar hennes främsta karaktärsdrag i hennes spelframträdanden vara hennes sex appeal. Hon har ett tämligen akrobatiskt sätt att slåss med ett flertal ganska suggestiva rörelser, inklusive i ett spel där en av hennes attacker täcker skärmen med mer eller mindre lättklädda bilder av henne. Det är definitivt möjligt att se detta som sexistiskt, för att inte tala om onödigt med tanke på att Street Fighter-spelen redan har gott om sexiga kvinnliga karaktärer (dock troligtvis få som är lika extremt aktivt sexiga som Poison), men det är också en smula intressant med tanke på en annan välkänd och omdiskuterad egenskap hos karaktären.

PoisonStreetFighterPoison är nämligen transsexuell. Kanske. Högst troligen. Problemet är att Capcom gett många olika besked gällande hennes könstillhörighet genom åren, med alltifrån ”definitivt transsexuell” till ”ingen kommentar” och ibland ”det är upp till spelaren att avgöra” (för att inte tala om det smått bisarra ”hon har opererat sig i USA, men inte i Japan”). Saker och ting görs inte lättare av att Poison i SNES-verisonen av Final Fight helt och hållet byttes ut mot en manlig karaktär vid namn ”Billy”, troligtvis för att undvika kontrovers kring konceptet med manliga hjältar som bankar kvinnliga skurkar. Den här videon ger en intressant genomgång av de olika beskeden som kommit gällande Poisons kön, och slår bland annat hål på den mycket spridda myten att Capcom ursprungligen avsåg att låta Poison vara en cissexuell kvinna, men ändrade henne till transsexuell då de tyckte att det var mindre anstötligt att låta de manliga hjältarna klå upp henne då. Faktum är att Poison beskrivs som transsexuell redan i konceptillustrationer till Final Fight, vilket tyder på att idén inte var något senare påhitt. Nuförtiden verkar Capcom åtminstone vara medvetna om förvirringen, och utnyttjar den för att komma med diverse mer eller mindre subtila skämt i spelen rörande Poisons osäkra könsidentitet och de andra karaktärernas reaktioner på det.

poisonslapPå sätt och vis kan Poison ses som en ganska typisk karaktär i Street Fighter, en serie som är välkänd för att å ena sidan ha representanter från många olika kulturer och etniciteter bland sina slagkämpar, men å andra sidan ofta gör ganska illa genomtänkta, på gränsen till anstötliga, skildringar av dem. Man kan hoppas att transpersoner kommer att få fler och bättre karaktärer att identifiera sig med i Street Fighter, för att inte tala om i TV-spel i allmänhet, i framtiden. Med det sagt kunde Poison faktiskt ha varit en mycket sämre karaktär. Hon är ju trots allt en attraktiv, muskulös, smart, självsäker och färgstark transkvinna som utan att tveka slåss mot biffiga karate-karlar och till och med kan styra och ställa över dem om hon känner för det. Poison har gjort åtminstone ett cameo i det senaste Street Fighter-spelet, Street Fighter V, så förhoppningsvis har vi inte sett det sista av henne i Capcoms stora våldsamma universum.

Publicerat av Fredde Poisonavatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s