RogueOneTeaserPosterNär Disney köpte rättigheterna till Star Wars och började planera att ge ut ett flertal nya filmer tog de samtidigt beslutet att i princip ignorera nästan all gammal fiktion som vuxit fram kring de gamla filmerna i form av böcker, serier, spel och allsköns annan media, det som sammantaget brukar kallas ”The Expanded Universe”. Allt detta material fick nu en ny stämpel, ”Legends” (för det vore ju dumt att inte fortsätta sälja de gamla böckerna, serierna, etc. i nya utgåvor) medan Disney har börjat ge ut helt nya böcker, serier och annat som räknas som det nya kanon, det som passar in med de nya filmerna. Det gjorde nog ont i en del nördars hjärtan att se slutet på det gamla expanderade universumet som gett dem så mycket underhållning och nördigheter genom åren, men de flesta av dem förstod nog ändå att det hade varit minst sagt klurigt för Disney att försöka anpassa sina nya filmer till allt det som enligt de gamla böckerna hänt i Star Wars-universumet. I och med att allt gammalt kring-material har raderats från Star Wars-kanon innebär det också att Disney nu har möjlighet att ge sina egna tolkningar på sådant som tidigare beskrivits i det gamla Expanded Universe. Ett av de viktigaste exemplen på detta är nästa kommande Star Wars-film, som har titeln Rogue One: A Star Wars Story, och som ska handla om hur rebellerna lyckades lägga vantarna på planerna till Dödsstjärnan, planerna som sedan blir en central del av handlingen i den allra första Star Wars-filmen.

TantiveIVchaseDet är inte särskilt förvånande att detta är något som tagits upp i Legends-material ett flertal gånger. Den första Star Wars-filmen börjar ”in medias res”, med Prinsessan Leia på flykt från de diaboliske Darth Vader mot planeten Tatooine, bärande med sig planerna till Rymdimperiets domedagsvapen, planer som hon hoppas använda för att sätta stopp för det. Det antyds att striden vi ser i filmens början bara är en av många som utkämpats av rebellerna under deras försök att få tag på planerna, bara en av många spännande äventyrligheter som måste ha inträffat innan filmen börjar. Så naturligtvis ville många Legends-författare berätta om dessa tidigare händelser, då det är en utmärkt källa för spännande historier. Det stora problemet (som också förekommer med många andra Legends-fenomen, och nog är en av anledningarna till att Disney valt att ignorerat det) är dock att de olika historier som faktiskt berättats om jakten på planerna till Dödsstjärnan kommer med motstridiga uppgifter och inte helt passar ihop med varandra, trots att tanken var att de alla skulle vara del av samma expanderade universum. Så som ofta händer med nördmedia har dock senare försök ändå gjorts med att försöka pussla ihop historierna och förklara motstridigheterna. Men låt oss börja från allra första början (och utfärda en spoilervarning, även om jag försöker undvika att avslöja de delar av historierna som inte har direkt med ämnet att göra).

VaderLeiaVad får vi veta om hur rebellerna fick tag på planerna till Dödsstjärnan i filmen Star Wars (även känd som A New Hope), från 1977? Den första informationen kommer från den klassiska rullande texten som inleder filmen (det känns nästan som en nördig version av att citera bibelvers att återge en del ur den):

”Rebel spaceships, striking from a hidden base, have won their first victory against the evil Galactic Empire. During the battle, Rebel spies managed to steal secret plans to the Empire’s ultimate weapon, the DEATH STAR…”

Senare får man från Darth Vader veta att Prinsessan Leias skepp, Tantive IV, tagit emot ”flera utsändningar” av suspekt slag, som Vader misstänker innehåller planerna i fråga. En annan karaktär pratar också om några ”stolen data tapes” (ja, det är ju en film från 70-talet, CD-ROM eller dylikt var inte påhittat ännu). Men majoriteten av filmen fokuserar ju på vad som händer med planerna därefter, inte på hur rebellerna fick tag på dem, så mer information än så finns inte att hitta.

Så låt oss sammanfatta: Någon typ av strid (som är rebellernas första seger i kriget), involverande rymdskepp, utkämpades mellan rebellerna och Rymdimperiet, och under denna strid lyckades några rebellspioner på något sätt stjäla planerna (i form av data-kassettband?). Planerna sänds sedan på något sätt till Tantive IV. Detta är den information som allt Legends-material, och även Rogue One, har att utgå från. Att avvika från den skulle ses som helgerån av Star Wars-nördar. Men den är som synes ganska vag, och lämnar gott om utrymme för många olika tolkningar.

StarWarsRadioDen första utvecklingen av hur rebellerna fick tag på planerna kom i en relativt tidig, och väldigt intressant del av det expanderade universumet. 1981 sände det amerikanska radionätverket National Public Radio ut en radioadaption av Star Wars-filmen i ett flertal avsnitt, numera för det mesta refererade till som ”The Star Wars radio drama”. Vad som är speciellt intressant med detta är att även om den huvudsakliga handlingen följer den i filmen så finns det många nya repliker och helt nya scener tillagda (en del baserat på bortklippta scener från filmen, men också mycket helt och hållet nya påhitt) som gör mycket till att fördjupa karaktärerna och handlingen, vilket nog var nödvändigt när man inte kunde förlita sig på filmens spektakulära visuella element för att hålla lyssnarna intresserade. Faktum är att radiodramats handling börjar ett tag innan filmen, det är inte förrän i det tredje avsnittet som vi når filmens början. Innan dess får vi bland annat höra om Luke Skywalkers liv på Tatooine med sina kompisar, och naturligtvis också om Prinsessan Leias hemliga kamp mot Rymdimperiet. Under denna kamp får hon höra talas om Dödsstjärnan, och tillsammans med sin far, Bail Organa, lyckas hon arrangera så att rebellerna anfaller en rymdkonvoj ovanför planeten Toprawa, och därmed får tag på planerna. Leia deltar inte själv i detta anfall, utan reser först senare till Toprawa med Tantive IV och tar emot planerna via en utsändning från planeten, från en agent som använder kodordet ”Skyhook”. Darth Vader upptäcker dock utsändningen, Leia flyr, och därefter tar filmens handling vid.

StarWarsRadioActorsHär etableras alltså några viktiga fakta som senare Legends-material borde beakta om tanken är att de ska vara del av samma expanderade universum: Striden som omnämns i filmens inledningstext bör vara slaget vid Toprawa, och efter detta slag anländer Tantive IV, Leia tar emot planerna, och blir upptäckt av Rymdimperiet. Intressant är att själva slaget vid Toprawa i sig inte skildras i radioadaptionen, man får bara höra Bail berätta för Leia att rebellerna vann, men inte hur det gick till, vilka skepp som var involverade, etc. Det borde alltså vara logiskt att framtida Legends-författare skulle ta chansen att skildra detta viktiga slag, som ju ska vara rebellernas första seger, på något vis.

XWingPlanerSå blev dock inte fallet. Nästa gång vi får en skildring av stölden av planerna är i det klassiska datorspelet X-Wing från 1993, men det är märkligt nog en helt annan version av händelseförloppet. Spelets huvudperson, Keyan Farlander, är en av rebellernas rymdpiloter som deltar i spelets många uppdrag, inklusive några som skildrar hur rebellerna först får höra talas om Dödsstjärnan från några räddade wookiee-slavar, och sedan stjäl några satelliter från Rymdimperiet, som de använder för att avlyssna imperiets kommunikationer och ladda ner planerna. Därefter måste du eskortera ett transportskepp som levererar planerna till Tantive IV, vartefter Vader dyker upp och jagar efter Leias skepp. Det märkliga är att spelet inte bara verkar ignorera radiodramat (Toprawa nämns aldrig), utan också på många sätt inte stämmer överens med informationen från filmen. Du deltar i ett flertal rymdstrider innan planerna stjäls, strider som alla borde kunna ses som rebellernas första seger, och själva stjälandet av planerna sker ju inte under någon strid alls, utan av några personer gömda i en hemlig asteroidbas som i lugn och ro snappar upp dem via satellit i en av spelens mellansekvenser. Planerna levereras inte heller till Leia i form av några utsändningar, utan i rent fysisk form av en skyttel som dockar med hennes skepp. Man kan kanske förlåta vissa av konstigheterna med att spelskaparna inte kände till allt annat Legends-material, men man borde åtminstone kunna förvänta sig att de tittat igenom filmerna en extra gång för att se till att detaljerna därifrån är rätt. Jag är dock också personligen beredd att förlåta mycket med tanke på att de faktiska uppdragen i spelet är spännande och välgjorda, precis som spelet i stort.

JediDawnHavetStormDetsamma kan jag inte riktigt säga om nästa bit media, även fast det är betydligt trognare både filmen och radiodramat. Det rör sig om en tämligen obskyr bok, Jedi Dawn, skriven av Paul Cockburn, och endast utgiven i Storbritannien år 1993 (några månader efter X-Wing), till skillnad från det mesta Star Wars-media som kommer från USA och ges ut i så gott som hela världen. Jedi Dawn är inte heller en vanlig bok, utan en så kallad ”game book”, en sorts böcker som var populära i Storbritannien en gång i tiden. Det innebär i princip att du läser en sida i boken, och sedan får göra ett val som leder dig till en helt annan sida, till exempel ”om du väljer att skjuta imperiesoldaten gå till sidan 42, om du väljer att gömma dig gå till sidan 69”. Den är ärligt talat inte så värst intressant skriven (även om det är lite skoj att läsa en brittisk Star Wars-bok som stavar ljussvärd ”lightsabre”, och verkar göra referenser till Doctor Who här och där), och som ”spel” betraktat är den ofta ganska frustrerande då det är lätt att försätta sig i situationer där alla val leder till att man dör innan man fått se hela bokens handling. Bokens huvudperson är en ung man vid namn Havet Storm (nej, jag skämtar inte) som en dag landar på planeten Toprawa, och råkar förolämpa den hårdföre prisjägaren Boba Fett (oavsett vilket val du gör blir Boba Fett arg på dig). Innan Fett hinner göra något otrevligt med Storm blir de dock avbrutna av en strid uppe i rymden (alltså rebellernas anfall mot imperiets konvoj som omnämns i radiodramat) som ”spiller över” ner på planeten med förflugna laserskott och kraschande rymdskepp. Kort därefter kommer Storm i kontakt med rebellagenter på Toprawa, och blir inblandad i deras försök att sända planerna från planeten till Leias skepp. Det finns lite olika sätt som handlingen kan utvecklas, men den kanoniska historien är att Havet Storm tillsammans med rebellerna infiltrerar Rymdimperiets forskningsbas på planeten för att stjäla planerna specifikt relaterade till Dödsstjärnans superlaser, det kraftfulla vapnet som kan förstöra planeter, som komplement till planerna som stals från konvojen. Därefter lyckas de sända iväg alla planerna till Tantive IV via en antenn i basen (det är specifikt Havet som gör utsändningen, och sägs vara den namnlösa agenten som pratade väldigt kort med Leia i radiodramat).

Som synes är detta alltså en bok som bygger vidare på informationen från radiopjäsen, men det viktiga rymdslaget som sker ovanför Toprawa skildras fortfarande inte, då Havet ju inte deltar i det utan bara ser det på avlägset håll nere på planeten. Jag antar dock att man skulle kunna räkna in de stridigheter som sker i forskningsbasen som en del av rebellernas viktiga vinst, så tekniskt sett är man som läsare/spelare ändå med i slaget vid Toprawa.

DarkForcesDeathStarPlansNästa version av stölden av planerna kommer i ännu ett spel, denna gång datorspelet Dark Forces från 1995, som ju introducerade nördfavoriten Kyle Katarn. Även om spelets handling i huvudsak handlar om ett annat, senare domedagsvapen som Rymdimperiet konstruerat, så handlar det första uppdraget om hur Kyle infiltrerar en imperiebas på planeten Danuta för att stjäla planerna till Dödsstjärnan därifrån. Återigen verkar handlingen inte riktigt stämma in med filmens beskrivning av händelseförloppet (Kyle stjäl inte planerna under någon strid involverande rymdskepp, även om han förstås flyger till Danuta i ett rymdskepp, och råkar ut för en del strider på planeten), och det görs inga referenser till Toprawa, men intressant nog används begreppet ”Operation Skyhook”, som vid det här laget verkar ha etablerats som namnet på rebellernas försök att få tag på planerna. Kyles uppdrag sägs vara ”den andra fasen” av Operation Skyhook, men det sägs inget om vad den första fasen var, eller om det finns fler faser. Jag antar att detta kan ses som ett första försök att pussla ihop de motstridiga versioner av historien som redan börjat ansamla sig, genom att antyda att de alla är olika delar av en större operation utförd av rebellerna.

BriaTharenBoken Rebel Dawn, skriven av Ann C. Crispin och utgiven 1998, har en liten del som handlar om Toprawa. Boken är en del av en trilogi böcker som handlar om allas våran älskade rymdsmugglare Han Solos liv och äventyr innan han dök upp i filmerna (en annan av Disneys kommande Star Wars-filmer ska tydligen handla om Han Solo, så jag kanske borde skriva en jämförelse mellan den och Legends-versionen också en dag?). En av ett flertal kvinnor som Solo har en relation med i böckerna är rebellagenten/soldaten Bria Tharen, och nära slutet av boken deltar hon i striderna nere på marken på Toprawa i närheten av Rymdimperiets forskningsbas. Boken antyder att rebellernas markattack var något av ett självmordsuppdrag, då soldaterna inte kunde vänta sig någon räddning därifrån när planerna väl skickats till Tantive IV ovanför. Detta verkar inte riktigt stämma överens med Jedi Dawn, då Havet Storm och hans polare där faktiskt lyckas fly från basen när utsändningen väl är gjord (även om de senare råkar ut för en del trubbel när de måste gömma sig från Rymdimperiets hämnd). Inte heller här ges någon skildring av den föregående striden i rymden, och faktum är att detta är det sista vi får se av slaget vid Toprawa i Legends-material innan Disney gjorde slut på det. Det känns lite märkligt att en så pass viktig del av historien bara hann skildras ganska sparsmakat i en obskyr brittisk bok och bara som ett litet kapitel i en annan bok. Vi får aldrig veta hur anfallet mot konvojen gick till eller hur rebellspionerna lyckades stjäla planerna under anfallet, bara efterspelet av det. Det finns dock några fler andra versioner av hur rebellerna fick tag på planerna.

BattlefrontPlanerDatorspelet Battlefront II från 2005 är först och främst ett flerspelarspel, men det finns också ett enspelarläge i form av en kampanj med uppdrag som tillsammans skildrar livet för stormtroopers i Rymdimperiets 501 Legion. Dessa måste slåss mot rebellerna på flera olika platser, inklusive ett uppdrag som utspelar sig inne i Dödsstjärnan, där ett antal fångade rebeller lyckats bryta sig ut och försöker fly. I samband med flykten tar de också chansen att stjäla planerna till Dödsstjärnan, och efter att 501 Legionen brutalt slagit ner flykten upptäcker de att rebellerna lyckats sända iväg planerna till en hemlig bas i asteroidkolonin Polis Massa. Legionen sticker dit och slåss mot fler rebeller, men rebellerna hinder sända iväg planerna igen, denna gång till Tantive IV. Någon strid involverande rymdskepp sker inte under dessa uppdrag, så ännu en gång stämmer det inte riktigt överens med vad filmen säger, även om rebellerna i detta fall åtminstone faktiskt stjäl planerna under en pågående strid av något slag.

EmpireatWarPlanerInnan vi går vidare tänkte jag också nämna ett annat datorspel, realtidsstrategispelet Empire at War från 2006, som till en viss del handlar om upptakten till rebellernas kamp mot Dödsstjärnan, även om stölden av planerna i sig inte skildras. Om man spelar rebellernas kampanj går några av uppdragen ut på att ta fram information om Dödsstjärnan, men med det verkar bara menas namnet och dess destruktiva kapacitet, inte några detaljerade planer över dess konstruktion (och om jag skulle berätta om alla motsägelsefulla Legends-historier som handlar om hur rebellerna över huvud taget får höra talas om Dödsstjärnan skulle nog detta inlägg bli dubbelt så långt). I Rymdimperiets kampanj handlar några av uppdragen om hur Darth Vader jagar efter en förrädisk imperieofficer, Moff Kalast, som tydligen har läckt viktiga ”datakoder” om Dödsstjärnan till rebellerna, men det är inte tydligt om det handlar om planer över vapnets konstruktion eller kanske bara någon form av lösenord eller dylikt som rebellerna behöver. Och ärligt talat tyckte jag att Empire at War var lite för komplicerat för mig att spela igenom bara för att se om jag missat något, även om jag är säker på att fans av RTS kan gilla det.

LethalallianceDodsstjarnanDen sista Legends-historien som handlar om planerna till Dödsstjärnan är ett spel till, det hyfsade men inte klassiska Lethal Alliance som gavs ut till spelmaskinerna Nintendo DS och PlayStation Portable år 2006. Det handlar om den hårdföra legosoldaten Rianna Saren som blir kontaktad av ingen mindre än Kyle Katarn och ombes göra några uppdrag för rebellerna, vilket till slut leder till att hon måste besöka Danuta och hitta planerna till Dödsstjärnan där. Vilket kanske är den absolut konstigaste motsägelsen i hela den här röran, då spelet ju specifikt refererar till Kyle Katarn och planeten Danuta, och då borde man väl kunna anta att spelskaparna visste att Kyle besökte Danuta och stal planerna därifrån. Vad är det i så fall Rianna håller på med? Jag har läst några spekulationer om att Rianna stal några ”uppdaterade planer” efter att Kyle hade gjort sitt, eller att Kyle och Rianna besökte Danuta samtidigt och stal delar av planen från olika platser, men det är inget som framgår i själva spelet vad jag minns.

DeathStarBriefingDet har som sagt gjorts försök att sätta ihop alla dessa olika berättelser och förklara hur de hänger ihop. Den ”officiella” förklaringen som så småningom växte fram var att ”Operation Skyhook” bestod av flera olika deluppdrag utförda av olika rebellagenter över hela galaxen (med slaget vid Toprawa som rebellernas första större seger över Rymdimperiet), på grund av att Rymdimperiet delat upp planerna till Dödsstjärnan i mindre bitar och spridit ut dem, så de skulle vara svårare att stjäla. Likt många retcons känns denna förklaring en smula krystad, speciellt då den innebär att stackars Leia måste hoppa hit och dit med Tantive IV en massa gångar för att få tag på alla pusselbitarna, med Darth Vader ständigt hack i häl. Och slaget vid Toprawa måste ha varit något mycket spektakulärt om det skulle överglänsa de många andra tidigare strider som rebellerna vinner över Rymdimperiet i X-Wing och andra berättelser, vilket bara gör det mer frustrerande att vi aldrig fått se det. Förklaringen känns knappast som det som George Lucas måste ha avsett när han skrev manuset till filmen för alla år sedan. Om man skulle välja bara en version av stölden av planerna som borde vara kanon borde det vara den första, anfallet mot konvojen vid Toprawa, men samtidigt är ju det den version som är minst beskriven. Sammantaget kan man säga att de flesta versionerna var för sig är intressanta och underhållande historier, men deras författare verkar för det mesta ha ignorerat varandra trots att åtminstone de senare borde varit medvetna om tanken på ett sammanhängande expanderat universum med Star Wars-fiktion. Rogue One kommer ju lyckligtvis inte ha detta problem, utan kan berätta en enda sammanhängande historia utan att behöva passa in i en massa tidigare fiktion, och Disney kommer förhoppningsvis försöka se till att senare material håller sig troget till den filmen så problemet inte uppstår igen. Men jag tycker ändå att det vore kul om filmen gör någon liten referens till Toprawa, Kyle Katarn, Keyan Farlander, Havet Storm, Bria Tharen, eller Rianna Saren, eller åtminstone använder ”Skyhook” som ett kodord någon gång. Som ett litet tecken på respekt för alla de personer som skapat så många roliga Star Wars-historier genom åren, även om de inte alltid hängde ihop ordentligt.

Pulbicerat av Fredde MottiAvatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s