Och då menar jag inte den sorten som kommer efter att ha druckit för mycket julmust, utan den käcka pratmusiken med feta beats som borde ligga alla nördar varmt om hjärtat. Det går nog att gräva fram många skojiga hiphoplåtar med jultema, men jag tänkte ta en titt på tre som jag tror kan sägas vara de mest kända, och som tillsammans visar vilket variation det faktiskt finns i rap. Den ”snällaste” av de tre är nog faktiskt Christmas in Hollis av de glada gossarna i Run-D.M.C. Rösterna kanske låter kaxiga och tuffa, men texten är egentligen en ganska typisk skildring av en mysig jul, avslutad med en glad julhälsning.

Lite mer bitsk är den svenska klassikern Juligen av Just D, som det är mycket möjligt att ni redan hört till leda denna och många tidigare jular. Det är en så vanligt förekommande jullåt vid det här laget att det till och med är en kliché att påpeka ironin i att en sång om julklichéer själv blivit en julkliché. Så låt oss inte göra det. Men även om texten är en klagan över hur jobbig julen kan vara så är den ändå troligen mest tänkt att vara på skoj, och den är på det stora hela tämligen barnvänlig (annars hade den säkerligen inte blivit spelad så mycket).

Vi avslutar med en låt som redan med titeln indikerar att den är allt annat än barnvänlig: Merry Muthaphuckkin’ Xmas av hiphoplegenden Eazy-E tillsammans med diverse andra artister som var signade till hans bolag (inklusive två danskar från Hillerød). Det är en lång, svordomsfylld och ganska bisarr låt som förvisso har mycket humor (dock mest av ett ganska omoget slag), men ibland blir texten väldigt cynisk, och bakom den tycker jag mig kunna läsa ett budskap om att julen kan vara allt annat än rolig ute på de hårda gatorna. Fast det är lite svårt att ta på allvar bland alla pruttljud, skämt om att röka gräs och ha oralsex, och en introduktion av kultskådisen Rudy Ray Moore. För den nyfikne finns här en artikel om låtens tillkomst, inklusive hur förvånade danskarna från Hillerød blev när de ombads medverka.

Ha en riktigt god jul, och överväg gärna att liva upp släktmiddagen med några tunga rhymes!

Publicerat av Fredde AraquaAvatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s