JarJarN1EndorCoverIdag släpps den senaste Star Wars-boken, och det är en bok som kantats av många kontroverser ända sedan titeln på den utannonserades, vilket kan ha varit anledningen till att Disney legat lågt med marknadsföringen av den, så att det även bland de mest inbitna Star Wars-nördarna nog är få som faktiskt varit medvetna om att den existerar. Författaren är tämligen obskyr, faktum är att detta är hans första Star Wars-bok, men det ryktas redan om att han fått grönt ljus för att skriva flera. Han heter Niles Hult, och boken har den kontroversiella titeln Jar Jar in an N1 at Endor.

Det är uppenbart bara genom att läsa titeln att det rör sig om en mycket annorlunda Star Wars-bok, med en något överraskande och oväntad handling. Den avslöjar att en skvadron stridsrymdskepp av typen N1 från planeten Naboo, ledda av utomjordingen Jar Jar Binks, även han från Naboo, medverkade i den storslagna slutstriden runt planeten Endor i filmen Return of the Jedi. Inga sådana skepp var synliga i filmen i fråga, men utan att avslöja för mycket av bokens handling kan det sägas att de där framställs ha haft en mycket viktig roll under striden, och att rebellerna snabbt anammade skeppstypen och skulle fortsätta att använda den långt därefter.

XwingN1ProtoEn av de största kontroverserna kring boken har varit ryktena om att författaren skulle ha tagit emot mutor från ett visst spelföretag, Fantasy Flight Games, kända för sitt figurspel X-Wing som simulerar strider mellan Star Wars-rymdskepp, dock enbart skepp som förekommit i originaltrilogin eller i material som utspelar kring originaltrilogin. Vad motivationen skulle vara för den påstådda mutan är oklart, men spekulationer har gjorts om att Fantasy Flight behövde en ursäkt för att kunna producera och sälja en miniatyr av N1-skeppet, av många ansett som det snyggaste av alla rymdskepp i prequel-filmerna. Detta skulle kanske kunna förklara en del märklig dialog i boken, till exempel i det här utdraget (fritt översatt):

”Luke tittade tveksamt på det gula stridskeppet som stod parkerat bredvid hans X-Wing. Det såg förvisso stiligt ut, men vad han förstått var det ett mycket gammalt skepp, till och med äldre än Klonkrigen. Han gick fram för att prata med skeppets pilot, som höll på med några sista finjusteringar inför den stora striden.

’Hur bra skulle du säga att det här skeppet egentligen är?’ frågade Luke honom.

’Den här N1:an?’ svarade piloten medans han reste sig upp och torkade av händerna på en trasa. ’Tja du, om vi säger, bara för diskussionens skull, att en X-Wing är värd 3 poäng i attack, 2 poäng i försvar, 3 i stryktålighet och 2 i sköldar… Då tror jag på ett ungefär att min N1:a skulle vara värd 2 poäng i attack, 4 poäng i försvar, 2 poäng i stryktålighet och 2 i sköldar. Och jag tror att en N1-pilot är minst lika bra på att fokusera som en X-Wing-pilot.’

Luke kliade sig i huvudet. Han hade aldrig hört stridskepp beskrivas på det viset, och undrade lite vagt varifrån N1-piloten fått de specifika siffrorna. Men om de stämde så var det ju faktiskt inte så tokigt för ett så pass gammalt skepp. Snyggt och effektivt, det var nog trots allt ett bra köp av rebellernas ledare.”

N1FighterDiveNiles Hult har dock slagit ifrån sig alla anklagelser om mutor, och hävdar bestämt att idén att skriva en bok om N1-skepp som en viktig del av rebellernas rymdflotta är helt och hållet hans egen. Han menar också att det var ett fullständigt logiskt val att låta Jar Jar Binks medverka, eftersom både skeppen och han ju kommer från samma planet. Men andra rykten kopplar samman Binks närvaro i boken med att en tredje part skulle vara inblandad i muthärvan på något vis, nämligen ingen mindre än den ökände skäggodlaren och regissören George Lucas. Denne sålde Star Wars till Disney, men kanske försöker han genom sådana här skumma affärer ändå fortsätta ha ett kreativt inflytande på framtida verk baserade på hans skapelse.

N1FighterHotWheelsBokens släpp, eller ens dess existens, har som sagt inte varit på radarn för majoriteten av Star Wars-nördar, men bland dem som känner till den kan åsikterna överlag sammanfattas som mycket negativa. En viss kategori av dessa nördar verkar dock ha en annan inställning, nämligen de som spelar X-Wing-figurspelet. Attityden bland dessa sammanfattas ganska väl av en anonym spelare som kommenterade kontroverserna kring Hult med orden ”han får skriva vad fan han vill, bara vi äntligen får ett N1-skepp!”

StarTrekAttackWingÄven Hults nästa Star Wars-bok, som han för tillfället skriver på, har redan fått liknade rykten om mutor från figurspelsföretag omkring sig, i detta fall tydligen med målet att kunna återanvända redan producerade miniatyrer från andra spel. Med Hult menar att han helt enkelt tyckte att det var på tiden med en officiell crossover mellan två av världens största science fiction-franchises, och lovar att fansen kan se fram emot en mycket finstämd och sofistikerad historia i boken, som har arbetstiteln Honey, I shrunk the Enterprise to the size of an X-Wing.

Publicerat av Fredde N-1 Starfighter-pilot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s