LegoFriendsAndreaEn stor del av de Lego-produkter som kommit genom åren har på det stora hela framställts som relativt könsneutrala, tänkta att lekas med av både pojkar och flickor. Det finns dock ett antal ”teman” bland Lego-lådorna som i leksaksbranschens tämligen konservativa könsnormer brukar ses som att först och främst vara riktade till pojkar, såsom rymdskepp, riddare, sjörövare, poliser, etc. Lego-företaget måste ha varit medvetna om detta, då de genom åren gjort olika försök att skapa produkter som ganska tydligt är riktade till flickor (för det vore ju stört omöjligt att sälja rymdskepp, riddare, sjörövare och poliser till flickor, det finns väl ingen tjej som skulle kunna vara intresserad av det?).

LegoParadisaEtt av de tidigaste, och i min mening bästa, försöken var i form av temat Paradisa, vars övergripande tema var strandliv, friluftsliv och andra semesteraktiviteter. Anledningen till att jag faktiskt gillar Paradisa, åtminstone i jämförelse med senare tjej-Lego, är för att det kan sägas vara direkt ”kompatibelt” med andra Lego-teman. Det använder samma typer av klossar, samma typer av Lego-figurer, och räknas faktiskt tekniskt sett som ett undertema till det mer övergripande ”stad”-temat. Den ”tjejiga” stilen innebär lustigt nog att produkter inom temat lär ha ett visst samlarvärde, då de innehåller klossar i färger som annars är väldigt ovanliga bland Legoklossar, såsom rosa, lila och ljusgrönt. Jag minns att när jag som liten såg temat i Legokataloger (en vansinnigt spännande och inspirerande lektyr för barn) så tänkte jag egentligen inte så värst mycket på att det skulle vara specifikt avsett för flickor, det kändes bara som stads-Lego med annorlunda färger och ett annorlunda semestertema, fullständigt möjligt att kombinera med polisstationer, järnvägar, båtar och byggnadsfordon. Eller varför inte låta paradisön invaderas av sjörövare, riddare eller rymdskepp?

LegoBelvilleDet känns som att senare tjej-Lego inte är lika kompatibelt med sina ”manliga” motsvarigheter. Detta tycker jag främst beror på att Lego av någon anledning bestämde sig för att i dessa produkter byta ut sina klassiska Legofigurer (av mig och många andra kallade ”legogubbar”, även om den officiella benämningen är ”minifigur”) mot andra typer av figurer. I det senare temat Belville är figurerna något mer dock-lika, och verkar inte vara möjliga att ta isär så att man kan byta huvuden, ben och armar mellan dem som man kan med vanliga minifigurer. Och i temat Scala är figurerna i princip Barbiedockor i lite mindre skala. Det nyaste tjej-Legot, Friends, har figurer som är mer lika klassiska minifigurer och som är isärtagbara, men de ser ändå något annorlunda ut än minifigurer.

LegoWonderWomanversionsDet stora problemet med denna utveckling är i min mening att den underbygger idén om att Lego för flickor måste vara annorlunda från Lego för pojkar, i och med att Legofigurerna de leker med är direkt fysiskt annorlunda. Det känns nästa som att budskapet är att pojkar och flickor lever i helt olika världar som inte kan överlappa med varandra, eftersom de är befolkade med helt olika varelser. Om en Lego-polisgubbe ställs i Belville- eller Friends-världen passar han inte alls in lika naturligt som i Paradisa. Extra märkligt blev det när Friends-stilen på figurer började användas i andra teman riktade till flickor, inklusive DC Super Hero Girls, som alltså är separat från det ”vanliga” DC-superhjälte-temat med ”vanliga” Legofigurer. Men samma DC-karaktärer förekommer i båda teman. Så det finns exempelvis en sorts Wonder Woman-figur ”för pojkar” och en ”för flickor”. Kunde de inte bara gjort några superhjälteprodukter med vanliga minifigurer med fokus på kvinnliga karaktärer?

LegoFriendsAdventurePå vissa sätt kan kanske Friends-Legot ändå ses som något mer progressivt än sina föregångare, då det innefattar lite mer fysiska aktiviteter såsom djungelutforskning, bergsklättring och karateträning, och spinoffteman som handlar om magianvändande alver som äventyrar i en fantasyvärld, och tidigare nämnda superhjältar. Vem vet, kanske kommer det innefatta rymdskepp, poliser, riddare och sjörövare någon gång i framtiden? Och om man bortser från figurerna så är åtminstone de övriga klossarna fortfarande av samma sort oavsett tema, och kan kombineras som man vill (Scala gjorde försök med en annorlunda utformning av ”pluttarna” ovanpå sina klossar, men det blev ingen större succé). Så att bygga tjej-Lego borde vara minst lika kreativt inspirerande som att bygga pojk-Lego, och de två borde trots allt kunna blandas om man är tillräckligt kreativ. På det sättet är kanske Lego-företaget ändå medvetna om att skillnaden mellan flickor och pojkar egentligen inte är så stora.

Publicerat av Fredde ParadisaGubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s