TricksterserieDet var ett tag sedan sist, så jag tror att det är dags för lite uppfriskning. Detta är en artikelserie som belyser fiktiva skurkar och hur de behandlats utanför sitt originalmedium. Än så länge har serien bara handlat som superskurkar från förlaget DC Comics och även om vi inte vet vad framtiden har att utbringa så skall i varje fall dagens artikel inte bryta den trenden.

Dagens artikel är dock lite speciell och detta beror på att föremålet för dagens artikel – The Trickster – är lite speciell.

Vi tar den från början. The Trickster debuterade redan 1960, skapad av John Broome och Carmine Infantino som en motståndare till The Flash. Efter att ha tröttnat på sitt liv som trapetskonstnär valde James Jesse att byta karriär och uppfann därför ett par skor som gjorde att han kunde gå på luften. Som man ju gör. Nästa steg var naturligtvis också helt logiskt;

Brottslighet.

Trots en ganska gedigen karriär i serietidningarnas värld tog det närmare 30 år för The Trickster att göra sin TV-debut i TV-serien The Flash från 1990. Som tidigare diskuterats i den här artikelserien så hämtade serien väldigt mycket inspiration från Tim Burtons film Batman från 1989. Danny Elfman stod för vinjetten och Blixtens alla skurkar (eller Rogues som de kallar sig på engelska) hade lagt undan serietidningarnas färgglada spandex till förmån för mörka rockar och kostymer. Allt skulle se mer ”realistiskt” ut.

Allt förutom The Trickster.

Trickster1990Exakt hur det kom sig att just Trickster fick behålla sin serietidningsoutfit även i den ”o-tecknade” världen är väldigt oklart, men hur det än var så fann sig skådespelaren Mark Hamill iförd en färgglad pyjamas och en ögonmask som tagen direkt från närmsta Buttericks. Mark Hamill är förmodligen mer känd för de flesta av oss som Luke Skywalker men vad många förmodligen inte visste var att han faktiskt själv är en ganska stor serietidningsnörd som ung. Vid det här laget hade han ännu inte axlat skurkrollen som skulle göra honom nästan lika känd som Skywalker en gång gjort, nämligen The Joker i Batman: The Animated Series så för många tittare var nog rollen som The Trickster en stor överraskning. Sin otroligt fåniga utstyrsel till trots lyckades Hamill dock ta karaktären på förvånansvärt stort allvar. Det är lätt att ta en komisk karaktär, vars hela poäng är att vara komisk och bara spela honom som komisk, men Hamill var smart nog att inte falla i den fällan. Visserligen var nästan alla Tricksters repliker mer eller mindre skrivna så fånigt som möjligt men Hamill fick det att verka som att hans version utav James Jesse verkligen menade vad han sa, oavsett vad det var han sa. Serien frångick de flygande skorna, gissningsvis för att det skulle vara för svårt och dyrt att filma och säkerligen för fånigt för seriens ”mörka” ton (gud vet att en serie om en snubbe som blir supersnabb efter att han träffats av blixten inte får verka fånig) och gjorde om karaktären från en relativt simpel rånare till en seriemördare med grova psykologiska störningar. James Jesse var en seriemördare som sattes i finkan utav The Flash med hjälp utav polisen Megan Lockheart. Väl i fängelse utvecklade Jesse en besatthet vid dem båda och skapade karaktären The Trickster åt sig själv för att fungera som deras fiende. Han går till och med så långt som att intala sig själv att Lockheart i själva verket är hans bortglömda sidekick Prank.

Precis som serien i stort så hade denna story vissa likheter med Jokerns story i Tim Burtons Batman, där Jack Nicholsons Joker utvecklade dels en besatthet med Batman men också med hans kvinnliga kompanjon. Trickster gjorde bara två framträdande i  TV-serien The Flash och det sista var i seriens final. Där visade det sig att en kvinna vid namn Zoey Clark (ägaren av ett stort leksaksföretag) blivit besatt utav The Trickster på samma sätt som han varit besatt av Barry Allen och beslutat sig för att ikläda sig rollen som den nya Prank. Ett helt år innan Jokerns flickvän Harley Quinn introducerades i Batman: The Animated Series hade alltså Mark Hamill redan en tokig kvinnlig följeslagare.

Trots att Hamill och seriens författare tog inspiration från Jokern lyckades de ändå göra denna Trickster till sin egen varelse. Till skillnad från rösten han senare skulle ge Jokern i Batman: TAS så var Trickster alltjämt amerikan och hans skratt var ganska raka. Mer av elaka hånskratt än Jokerns maniska skrattskrik. De två avsnitten som Trickster figurerade i släpptes senare som en TV-film med namnet The Flash II: Revenge of the Trickster.

TricksterJLUEfter det var det tyst från Trickster ett tag. The Flash gästade ett avsnitt utav Superman: The Animated Series och blev sedermera en huvudperson i dess uppföljare Justice League. Dessa serier föll under samma kontinuitet som Batman: TAS och i dem figurerade således även Mark Hamills Jokern (Hamill spelade också zombieskurken Solomon Grundy). Flash fick vänta till seriens sista säsong innan han fick ett avsnitt dedikerat till sin hemstad och sina skurkar, men det var väntan värt för i avsnittet Flash and Substance figurerade nästan varenda skurk som Flash stött på under hans långa karriär. De allra flesta syntes bara i bakgrunden, men fyra utav dem fungerade som avsnittets huvudantagonister. Captain Cold, Captain Boomerang, Mirror Master och naturligtvis The Trickster. Seriens castare, veteranen Andrea Romano beslutade att låta Hamill ta sig an karaktären igen. Tricksters look baserades på en blandning mellan serietidningsförlagan och Hamills kostym från den gamla TV-serien, men då Justice League Unlimited till en större utsträckning riktades till en yngre publik valde man att tona ner hans mer mordiska sidor och göra honom mer komisk. Med det sagt behöll de hans sinnesstörningar och valde faktiskt att visa att det finns fler än ett sätt att besegra en superskurk när det visade sig att Flash med lite vänlighet kunde övertyga Trickster att åter börja ta sina mediciner och de båda kunde skiljas som vänner.

Hamill behöll mycket utav den karaktären han skapat nästan 16 år tidigare och lyckades behålla Tricksters röst distinkt annorlunda från Jokerns. Precis som i The Flash från 1990 frångick man de flygande skorna men man behöll hans förkärlek för livsfarliga leksaker. Trots att rösten var densamma så lyckades Hamill spela honom på ett sätt som gav känslan att han uppriktigt sökte uppmärksamhet och kontakt, men att hans sinnesstörning gjorde det svårt för honom att veta hur. Det i kombination med det intressanta manuset gjorde Trickster till en nästan sorglig karaktär. Någon som blivit besatt utav en superhjälte och som egentligen förmodligen är mer skadlig för sig själv än för andra.

TricksterDevonGrayeNär det gjordes en ny ”live action”- TV-serie om Blixten 2014 (som naturligtvis också fick heta The Flash, för varför skall vi göra det svårt för oss?) debuterade en ny Trickster. Det är nämligen så att serietidningarnas värld har haft mer än en skurk som kallat sig vid det namnet. James Jesse lämnade för en tid brottets bana och ersattes utav Axel Walker. Walker var mer våldsam och mordisk än sin föregångare, som snarare höll sig till rån och gimmick-vapen (den mordiske versionen James Jesse skapades först för TV-serien The Flash 1990). Det var denne Axel Walker (spelad utav Devon Graye) som gjorde sin debut i avsnittet Tricksters. Men som avsnittets namn antyder så var han inte den ende. Det visade sig att Walker tagit inspiration från en superskurk som terroriserade Central City tjugo år tidigare och som suttit i fängelse sedan dess. Och vem kunde de hitta som kunde spela någon som för cirka tjugo år sedan iklätt sig rollen som The Trickster? Jo, varför inte Mark Hamill? Trots att den nya The Flash inte på något sätt var i kontinuitet med TV-serien från 1990 innehöll den flera snygga kopplingar till densamma. Barry Allens pappa i den nya serien spelades utav John Wesley Shipp – som spelade Barry Allen i serien från 1990 (Shipp iklädde sig också rollen som en annan bekant sprinter med betydligt snyggare huvudbonad, men mer om det en annan dag). När polisen i serien drog upp James Jesses profil var den fullsmockad med bilder på en tjugo år yngre Mark Hamill tagna direkt från serien från 1990.

Trickster2014Som om sidospåret i JLU aldrig hade hänt (och varför skulle det? De olika serierna är inte i kontinuitet med varandra) var nu den psykotiske mördaren tillbaka. James Jesse hade spenderat tjugo år i en cell med bara sin egen galenskap som sällskap. I början utav avsnittet fungerade han som seriens Hannibal Lecter, men det visade sig snart att han planerade en rymning (så, precis som Hannibal Lecter nu när jag tänker efter) assisterad utav hans yngre namne. Det visade sig till och med att James Jesse var Axel Walkers far (en twist som Hamills fans säkerligen älskade). Och på tal om fäder så var det naturligtvis Barry Allens far som denne Trickster valde att kidnappa, så att Hamill och Shipp kunde få spela mot varandra än en gång.

Hamills Trickster återvände i avsnittet Running to stand still där han rekryterades utav ett gäng utav Blixtens andra ”rogues” för hjälpa dem att utrota The Flash för alltid. Liksom i alla andra versioner så var denne Trickster förutan sina flygande skor, men precis som tidigare valde man också att behålla hans förkärlek för livsfarliga leksaker. Med lite friare tyglar lyckades Hamill utveckla karaktären han skapat mer än tjugo år tidigare men samtidigt behålla essensen utav honom som en psykotisk mördare som valt en nästan barnvänlig kostym och vapenarsenal. Med lite god vilja skulle man kunna se honom som vad som hänt med Trickster om där inte funnits en vänlig själ som talat med honom och övertygat honom att fortsätta med sina mediciner.

TricksterEarth3TV-serien The Flash från 2014 tog många influenser från serietidningarna den var baserad på. En av de största influenserna de använde sig av var konceptet med multipla verkligheter och multipla parallella jordar. Detta koncept i DC Comics variant skapades just i serietidningarna om The Flash under superhjälteseriens silverålder på 1960-talet så det är ganska passande att just TV-serien The Flash kunde använda sig utav det för att skapa DC:s nuvarande TV-universum i vilket de mästerligt klämt in gästspel från massor av andra TV-karaktärer. Naturligtvis har detta multiversum också en Earth-2, på vilken den förste The Flash residerar, men på grund utav diverse twists i handlingen så kallas den Earth-3. På denna jord bor Jay Garrick (original-Blixten), och naturligtvis har denna jord också en Trickster och naturligtvis spelas denne Trickster utav Mark Hamill. Då Earth-3 skall vara lite gammaldags valde man att designa om Trickster en smula och dra influenser från en annan skurk med skämttema som var aktiv under Jay Garricks tid, nämligen Jokern. Detta korta framträdande var egentligen mer en cameo än något annat men likväl var det uppskattat. Trickster medverkade bara i en scen i avsnittets början och fungerade mer som ett skämt än någon riktig antagonist. Hamill utnyttjade situationen till fullo genom att låta denne Trickster få dela vissa drag med Jokern och vissa med Trickster. Rösten gjordes lite mer dialektal och teatralisk, som om han var en skurk från den gamla Batman-serien med Adam West. Allt gjort med glimten i ögat.

LegoTricksterUtöver sin gedigna TV-karriär medverkade Trickster också i en liten roll i den animerade filmen (med det korta namnet) Lego DC Comics Super Heroes: Justice League: Attack of the Legion of Doom från 2015. I filmen spelade Mark Hamill en utav medlemmarna i den titulära Legion of Doom, nämligen Sinestro men gjorde också en mindre cameo som The Trickster. Intressant nog var detta första gången som Hamill fått spela Axel Walker-versionen utav Trickster, snarare än James Jesse. Jag lyckades inte få tag på filmen för denna artikel, men från vad jag kunnat se så var detta också det första tillfället som Trickster fick använda sina flygande skor. När han i filmen slutligen arresteras utav polisen blir han misstagen för The Joker, vilket gör honom mycket arg.

I det stora mmorpg-spelet DC Universe Online gjorde James Jesse-versionen utav Trickster ett smärre framträdande i form utav en boss i slutet på ett uppdrag. Här gjordes James Jesses röst utav skådespelaren Paul Wensley, som gjorde ett helt ok jobb men eftersom hans framträdande i princip bara bestod utav ett par enkla ”catch phrases” hade han inget direkt att jobba med och inte heller någon möjlighet att bygga en karaktär.

Axel Walker-versionen utav Trickster medverkade i spelet Lego Batman 3: Beyond Gotham. Trots att hans utseende antydde att han skall vara Axel Walker, drog hans specialförmågor inspiration från James Jesses tid som cirkusakrobat och gummikycklingen han ibland använde som vapen. Jag har inte kunnat hitta några tecken på att Trickster har någon direkt dialog i spelet, förutom lite stön och liknande när han hoppar och attackerar. Dessa ljud gjordes utav röstveteranen Troy Baker.

Missingthemark1Sitt senaste framträdande i skrivande stund gjorde Trickster i ett avsnitt utav den tecknade TV-serien Justice League Action. I serien har Mark Hamill en återkommande roll som superhjälten Swamp-Thing. Förutom själva serien så släpptes även en serie korta avsnitt (kallade Justice League Action Shorts) på webben. Dessa var korta äventyrssnuttar i stil med många andra liknande webbserier som DC Super Hero Girls, Star Wars: Forces of Destiny och Gotham City Sirens. I kortisen där Trickster medverkade gjorde även Jokern och Swamp-Thing det, alla med röster utav Mark Hamill. Och som grädde på moset spelade Hamill även en fjärde karaktär, nämligen sig själv. Avsnittet, som heter Missing the Mark finns att avnjuta gratis på youtube, så jag tänker inte spoliera handlingen, men vad jag kan säga är att det var fantastiskt roligt att höra Mark Hamills två mest kända skurkroller i konversation med varandra. Skillnaderna är hårfina men ändå tydliga nog att de inte går att missa.

Missingthemark2Hamills Trickster är en smula råare än hans Joker. Jokerns röst är ikonisk och precis så överdriven som den behöver vara för att passa in på karaktären medan Tricksters är med subtil. Trickster har en tydligare amerikansk brytning och är oftast en smula (i brist på bättre ord) dummare än Jokern, vilket gör honom farlig på ett annat sätt. Där Jokern kan vara slug och planerande är Trickster (som visserligen också kan vara slug) oftast mer kaotisk. Som om hans uppmärksamhet inte varar längre än det som är framför honom just i ögonblicket. Det är också tydligt att Trickster dragit mycket inspiration från Jokern när han transporterats genom olika medier. I en värld där karaktären Jokern inte ens existerar (som i TV-serien The Flash) kan man nästan säga att Trickster fyller hans plats. I världar där de båda samexisterar drivs det ibland med att de har gimmickar som liknar varandras. Detta till trots är karaktärernas motivationer väldigt olika, och det är något som Hamill tagit fasta på i sin version.

Många skådespelare har fått möjligheten att ge sig an mer än en och ibland flera utav DC:s många skurkar. Ofta har samma skurk spelats av många olika skådisar genom åren (Hamills mest kända roll, Jokern har haft massor av olika skådisar över många olika medier) och således har de fått många olika karaktärs- och sinneslag men Trickster är en av få som fått behålla samma skådis i över 25 år och har således kunnat växa på ett helt eget sätt. På vissa sätt har han vuxit ifrån sin serietidningsförlaga men det märks tydligt att Mark Hamill har förblivit det serietidnings-fan som han var redan innan han fick chansen att arbeta inom mediet.

HamilFamousActor

Vem spelar skurken? Mark Hamill spelar skurken.

Publicerat av Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s