IMG_40391På senare år har jag blivit något av ett fan av skådespelaren Tom Wilson, mest känd för att ha spelat skurken Biff Tannen i Tillbaka till Framtiden-filmerna (för att inte tala om Biffs senare ättlingar och även en av hans förfäder, eftersom ju filmerna handlar om tidsresor). Wilson verkar vara en rätt så trevlig och humoristisk person, vilket bland annat kan ses i sången han sjungit om sitt eget kändisskap, och därför har jag till och från tänkt hur roligt det skulle vara att få träffa honom och berätta hur mycket jag gillar hans skådespelarinsatser. Jag trodde dock att denna tanke skulle förbli bara en tanke, för inte skulle det väl vara möjligt att Wilson skulle besöka Sverige någon gång? Men i år gjorde han faktiskt det, som en av kändisgästerna på The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention i Göteborg. Läsare av bloggen vet att vi skribenter besökt denna mässa när den dykt upp i närheten av våra hemorter, men jag hade aldrig tidigare varit lockad att åka hela vägen till Göteborg för att besöka den. Med Tom Wilson på gästlistan tvekade jag dock inte att sätta mig på tåget dit. Min medskribent Jönsson besökte också mässan samma dag, vilket gjorde det hela ännu roligare.

wilsonsignaturNär vi kommit in på mässan och fram till borden där kändisarna satt såg vi att det inte var några köer alls till någon av dem. Å ena sidan var detta bra för oss eftersom vi inte behövde vänta länge för att komma fram till Wilson, och jag behövde inte känna mig stressad av folk som väntade bakom mig när jag pratade med honom. Å andra sidan såg det en liten smula sorligt ut när det inte var någon större uppslutning av fans till någon av personerna vid borden. Det är dock fullt möjligt att situationen förändrades senare på dagen, vi var ju där relativt tidigt. Hur som helst fick jag en bild från Tillbaka till Framtiden 2 signerad av Tom Wilson, och jag fick berätta för honom att jag också gillade hans roll i Wing Commander-datorspelen. Det var roligt att han direkt visste vad jag menade och kom ihåg namnet på sin karaktär i spelen (den självgode rymdpiloten Maniac), så det var inte bara någon dussinroll för honom. Jag vill gärna tro att han tyckte det var skönt att få prata om någon annan roll än sin mest kända. Det blev ett väldigt kort samtal, men jag tyckte att Wilson var mycket trevlig, och det var synd att jag inte kunde gå på frågestunden som skulle hållas med honom, eftersom den var dagen därpå. Jag hoppas han fick andra frågor än ”var det där riktigt gödsel?”

IMG_40351En frågestund som dock hölls på dagen vi var där var med en annan av gästerna, nämligen skådespelaren och stuntmannen Daniel Naprous. Denne har gjort stunts i ett flertal kända filmer, men uppmärksammades mest på mässan för att han gjorde rollen som Darth Vader i filmen Rogue One (fast med James Earl Jones röst, naturligtvis). Till skillnad från vid signeringen var det stor uppslutning till denna frågestund på scenen, och även om Naprous inte var en person som jag kände till innan mässan hade jag erfarenhet från mässan i Helsingborg förra året, som sade mig att även mer obskyra nördkändisar kan ha intressanta och underhållande frågestunder. Så var även fallet här, då Naprous var en vältalande och glad herre som berättade många intressanta saker om hur det är att jobba som stuntman, hur han fick rollen som Vader, och annat han hållit på med under sin karriär. Både jag och Jönsson tog naturligtvis chansen att ställa frågor när publiken gavs möjlighet till detta.

20180217_121919På scenen hölls också en cosplaytävling som precis som vid mitt förra mässbesök bjöd på många imponerande och avancerade kostymer baserade på alla möjliga sorters nördmedia. Mest imponerande för mig var nog killen som klätt ut sig i till en Space Marine från figurspelet Warhammer 40000, i en komplett jättestor rustning med tillhörande vapen. Det var dock även många kostymer som jag och Jönsson inte kände igen var de kom ifrån, vilket vi antog var för att det var från media som dagens ungdomar håller på med men som vi gamla gubbar inte känner till. ”Det är nog från någon animé, eller från Overwatch” var en återkommande kommentar vi sa till varandra när vi inte kände igen någonting. De utklädda syntes även till under resten av mässan, och det var faktiskt flera andra Warhammer 40000-figurer som jag kunde identifiera och därmed överträffa Jönsson i nördighet, eftersom jag vet mer om det spelet än vad han gör. I vanlig ordning gjordes det också en parad med folk i Star Wars-kostymer, som jag först försökte fotografera, men sedan istället bara ställde mig och tittade på, för att jag tyckte det var så härligt att se. En sak som vi dock inte kunde hitta någonstans bland utklädnaderna var något Star Trek-relaterat (även om det förstås fanns gott om Star Trek-prylar att köpa). Man får hoppas att den senaste TV-serien kommer att göra intryck och att vi får se åtminstone några vulcans och klingoner på nästa mässa vi besöker.

20180217_114809En annan sak som lyste med sin frånvaro, trots att vi idogt letade efter det, var återigen någon sorts utställning med filmrekvisita, vilket som vi sagt tidigare ju var själva ursprunget till Sci-Fimässan. Att inte ens den större Göteborgsinkarnationen av mässan erbjöd något sådant var en besvikelse, och vi hoppas att det inte blir en återkommande trend. Det närmsta vi kom var en replika av tidsmaskinen från Tillbaka till Framtiden, som förvisso var imponerande, men det var ju inte originalet det rörde sig om.

20180217_120117Ovan nämnda saker är sådant som vi sett på tidigare mässor, och mässan i Göteborg var på det stora hela tämligen lik de som vi besökt i Helsingborg och Malmö, även om den huserade i en något större lokal. De vanliga försäljarna var på plats med sina uppsjöar av nördprylar av alla de slag att sälja, och det fanns diverse nördiga konstnärer som visade upp sina olika spännande alster. Nu för tiden brukar vi inte shoppa så värst mycket på mässan om det inte är någon viss pryl vi är ute efter, men det är ju ändå roligt att bara gå omkring och titta på alla saker.

20180217_121809En sak som vi inte sett på någon tidigare Sci-Fimässa vi besökt var att några lokala föreningar för miniatyr- och brädspel (Spelets Hus, Target Lock, Göta Lejon och Yggdrasil) ställt upp bord och lät besökarna få prova på ett flertal olika spel. Bland dessa fanns naturligtvis vårt favoritminiatyrspel X-Wing, men eftersom vi spelat det så mycket tillsammans tidigare tyckte jag det var dags att prova något nytt, så istället tog vi oss en match i spelet med den enkla titeln Tanks. Som titeln indikerar går det ut på att kommendera pansarvagnar, i demospelet en tysk mot en rysk. Reglerna var enkla och lättbegripliga men hade ändå en del intressanta detaljer (du skjuter bättre om din pansarvagn står stilla, men om du förflyttar dig får motståndaren svårare att träffa dig), och de förklarades bra för oss nybörjare av den trevlige demonstratören. Extra roligt var det för mig, eftersom det var jag som vann över Jönsson, även om det var en jämn match som kunde ha slutat hur som helst beroende på hur det sista tärningsslaget föll. Demonstrationen av spelet kan sägas vara lyckad på det viset att jag blivit frestad att kanske köpa det någon dag och spela mer av det. Jag hoppas att vi kommer se liknande demonstrationer av miniatyrspel på framtida mässor, även här i Skåne då jag vet med mig att det finns liknande spelföreningar här.

IMG_40331Det skulle också ges en konsert med symfoniorkestern Gothia Concentus som skulle spela musik från filmer och TV-spel, vilket också var något vi inte varit med om vid tidigare mässor. Men tyvärr var det mot slutet av dagen, då Jönsson hade andra åtaganden och jag behövde åka hem, så vi fick inte se den denna gång. Likt speldemonstrationen hoppas jag att konserten ges igen i framtiden, om inte annat så för att vi ska få möjlighet att se den.

20180217_115557Vad jag verkligen gillade med mitt besök på mässan denna gång var att jag inte var där själv, vilket jag varit under mina senaste besök. Att ha en lika nördig medbesökare som Jönsson bredvid mig gjorde det hela till en helt annan sorts upplevelse på många sätt. Vi kunde prata med varandra och diskutera våra intryck av allt vi såg och hörde under mässans gång, till exempel när vi som nämnts ovan stod och kommenterade cosplaytävlingen. Det var också kul att se Jönsson reaktion på frågestunden med en skådespelare, då ju han också är det. Extra kul var det att Jönsson kände en av utställarna på mässan, rekvisitaskaparen och konstnären Anders Muammar. Vi tog oss ett nördigt snack med honom om vad han tyckte om den senaste Star Wars-filmen. Jönsson fick också möjlighet att återigen träffa sin glasögontvilling Simon Rohrmüller och köpa en bild ritad av honom. Och så fick han ett chainsword rakt i hjärtat:

20180217_132515

Publicerat av Fredde knappavatar2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s