DoktorWhoVersionerI år tänker jag inte göra ett första april-skämt här på bloggen, för jag tyckte att ämnet för detta inlägg var intressant nog att skriva om ”på riktigt” istället, även om det lätt skulle kunna användas för ett skämt av det slag ni sett här tidigare år. Det handlar om den brittiska science fiction-TV-serien Doctor Who, en TV-serie som blivit en populärkulturell ikon i sitt hemland och en sak som ofrånkomligen dyker upp när man tänker på brittisk science fiction. Doctor Who är lika brittisk som fisk med friterad potatis. Det är därför jag tycker det är så underhållande att ställa sig frågan: Hur skulle Doctor Who sett ut om den istället haft sitt ursprung i USA? Och mer specifikt, vilken amerikansk skådespelare skulle ha spelat huvudrollen som den utomjordiske Doktorn? Frågan är extra intressant med tanke på att Doktorn genom åren har spelats av flera olika skådespelare, som alla gett henom en distinkt personlighet och stil (förklarat i TV-serien som att Doktorn vid en allvarlig skada måste ”regenerera” till en ny kropp). Så vilka amerikanska skådespelare kan tänkas vara motsvarigheterna till de olika brittiska skådespelarna?

Det är möjligt att frågan har diskuterats bland Doctor Who-nördar någon gång tidigare, men den fick stor uppmärksamhet 2014 när (om mina efterforskningar stämmer) Tumblr-användaren SmugMode skapade en bild med amerikanska Doktorer:

amerikanskdoktor

HarrisonFordDoktor

Inte långt därefter gjordes ett briljant YouTube-klipp som utgick från bilden, som på ett mycket välgjort sätt använder filmklipp av skådespelarna för att framställa hur de skulle kunna se ut i Doctor Who-TV-serien:

Det är mycket som är roligt och intressant med denna uppsättning Doktorer. Jag gillar speciellt att skådespelarna är utvalda för att stämma överens med tidsperspektivet, så att de var aktiva under samma år som de brittiska motsvarigheterna, och ungefär lika gamla när det begav sig (och de två första framställs i svartvitt, precis som originalens alla avsnitt var). Möjligtvis är jag lite tveksam till att många av dem är lite väl stora kändisar (Vincent Price, Christopher Walken, Jeff Goldblum), jämfört med sina brittiska motsvarigheter som egentligen bara var kända för just sina insatser som Doktorn. Harrison Ford stämmer dock bra överens i den aspekten, då hans motsvarighet ju var den minst lika kände John Hurt. Och jag kan inte annat än älska tanken på Nicolas Cage som Doktorn. Har han ett avsnitt där han måste bekämpa en invasion av utomjordiska bin?

I mina efterforskningar har jag också hittat några andra hemsidor som tar upp tråden från ovanstående bild, och till exempel skriver lite alternativ historia om varje amerikansk Doktor (se även kommentarerna till YouTube-klippet för en del rolig sådan). En sida spekulerar om vilka som skulle kunna ha spelat kompanjonerna till varje Doktor. En annan sida har skrivit en serie inlägg om en helt annan uppsättning amerikanska Doktorer som är minst lika intressant. Sedan vet jag inte om han blev inspirerad av alla dessa sidor, men ingen mindre än Bruce Campbell gjorde 2016 faktiskt ett första april-skämt med honom själv som den nästa inkarnationen av Doktorn:

CampbellDoktor

Sedan den ursprungliga bilden gjordes har vi fått ytterligare en Doktor att spekulera över. Vilken amerikansk skådespelerska tror ni skulle kunna motsvara Jodie Whittaker?

Publicerat av Fredde cageavatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s