ImperialGuardCadiaImperiet har, som tidigare beskrivits, en armé av mäktiga elitsoldater i form av Space Marines. Antalet Space Marines är dock begränsat, eftersom det krävs så mycket arbete med att genetiskt modifiera en människa och tillverka deras avancerade vapen och rustningar, så de är egentligen tänkta att sättas in enbart där de behövs, i extra svåra situationer. Imperiet har nämligen också en betydligt större ”reguljär” armé, känd som Imperial Guard (även om Games Workshop nyligen gav dem det officiella namnet ”Astra Militarum”, troligtvis för att det är lättare att copyrighta det namnet). Denna armé består inte av genetiskt förbättrade övermänniskor, utan av helt vanliga personer som du och jag.

ImperialGuardCatachanDen typiske soldaten i Imperial Guard, känd som en ”guardsman”, är utrustad med ett lasergevär kallat lasgun, och är klädd i hyfsat stöttålig flak armour. Utrustningens teknologi är faktiskt tämligen imponerande med våra dagar mätt, problemet är bara att den står sig slätt jämfört med i princip allting som andra Warhammer 40,000-arméer är utrustade med. Lasergeväret styrka anses av vissa vara så låg att det fått öknamnet ”flashlight”, syftande på att det är så gott som lika effektivt som en ficklampa när man ska skjuta mot en tungt bepansrad Space Marine eller dylikt. Den huvudsakliga lösningen på den enskilde Imperial Guard-soldatens svaghet är det faktum att det finns oerhört många av dem. Många strider vinner Imperial Guard genom att överväldiga fienden med en enorm mängd soldater, och hålla stånd mot övermäktiga anfall genom att offra massor med människoliv, ofta för att hålla fienden i schack tills Space Marines kan anlända och besegra dem. Så ja, det är ofta som begreppet ”kanonmat” används för Imperial Guard, även om de till och från också lyckas besegra sina motståndare med list och väl genomtänkt taktik. Att de trots sin påstådda svaghet ändå lyckas besegra Imperiets mäktiga motståndare, till exempel tidigare beskrivna Chaos och orker och många fler som jag kommer att beskriva i framtiden, motståndare som även Space Marines kan ha problem med, måste väl ändå betyda att man inte helt kan avfärda dem som kanonmat.

LemanRussTankImperial Guard har också ett flertal specialenheter som är något bättre rustade än den typiske soldaten. En central del av armén är den stora mängd av olika sorters pansarvagnar de har tillgång till, faktiskt betydligt fler olika än vad Space Marines har. Den vanligaste Imperial Guard-tanken heter Leman Russ (uppkallad efter en Space Marine-primarch, av någon anledning), och denna finns i en uppsjö av olika varianter med olika vapen som lämpar sig för olika situationer. Andra tanks inkluderar trupptransporten Chimera, eldkastartanken Hellhound, och artilleripjäsen Basilisk. Även dessa har olika varianter, och det finns många fler sorters pansarvagnar som dykt upp i spelet genom åren, inklusive så kallade Super Heavy Tanks, vilka som namnet antyder är mycket större pansarvagnar än de som finns i våra dagar. Bland Imperial Guard-fordon kan också nämnas Sentinels, tvåbenta spanarfordon som inte så lite liknar AT-ST från Star Wars.

ImperialComissarSoldaterna i armén leds av officerare av olika slag, alltifrån sergeanter för enskilda skvadroner, till korpraler, generaler och annat löst folk. Dessa är ofta utrustade med något bättre vapen är sina soldater, inklusive saker som annars bara används av Space Marines. En speciell typ av officer i Imperial Guard är kommissarier, som har till uppgift att hålla ordning på arméns moral, disciplin och dedikation till Imperiet, ofta på ett tämligen brutalt sätt. Vilket kan behövas för att inte soldaterna ska fly i panik när de attackeras av tungt bepansrade Chaos-soldater eller läskiga utomjordingar, utan istället modigt stå och dö för Imperiet. I vissa utgåvor av Warhammer 40,000 finns det till och med specialregler för att kommissarier avrättar officerare eller soldater som försöker fly. Den mest berömde av alla kommissarier heter Yarrick, känd för att vara ärkefiende till den tidigare nämnda ork-ledaren Ghazghkull Thraka. Yarrick är något mindre brutal mot sina soldater än den typiske kommissarien, han brukar föredra att motivera dem genom att själv slåss heroiskt vid fronten.

ImperialRatlingsAndra specialenheter inom Imperial Guard inkluderar Storm Troopers, kommandosoldater med bättre utrustning än den vanlige soldaten (men inte lika bra som Space Marines), och Rough Riders som rider på hästar (eller andra fyrbenta eller tvåbenta djur beroende på vilken planet de befinner sig på). Ja även i den högteknologiska framtiden använder sig Imperiet fortfarande av kavalleri, och det framställs ofta vara effektivt. En annan intressant detalj i Imperial Guard är att de använder sig av enheter som, likt orker, uppenbarligen är tänkta att vara science fiction-motsvarigheter till raser från fantasy-Warhammer. Det finns stora muskulösa men dumma varelser kallade ogryns, motsvarigheten till ogres, och korta, tjocka snubbar med håriga fötter som gillar att äta och är bra på prickskytte kallade ratlings, som uppenbarligen har många likheter med hobbitar. Förklaringen till deras förekomst i Warhammer 40,000 är att det rör sig om människor som bott på planeter där förhållandena varit sådana att evolution, mutation och ett visst mått av inavel ändrat deras egenskaper markant, så att de nu är så kallade ”abhumans”. Det är en kanske inte helt biologiskt korrekt förklaring, men jag tycker inte det behövs mycket ursäkt för att få ha rymdhobbitar som skjuter rymdorker med prickskyttegevär. Imperial Guard använder sig också då och då av psykers, så kallade Primaris Psykers, för lite extra magiska krafter.

WarhammerPraetoriansImperial Guard-arméer har naturligtvis olika varianter på utseenden, likt Space Marine-chapters och ork-klaner. I det här fallet är förklaringen att det finns olika regementen av Imperial Guards runtomkring i galaxen, som har sina ursprung på olika planeter med olika kulturer, och därför har de olika uniformer och olika sätt att slåss. Det finns till exempel muskulösa och lättklädda djungelkrigare från planeten Catachan (som förresten inte har mycket till övers för kommissarier, dessa brukar ofta råka ut för ”olyckor” när de försöker disciplinera Catachan-soldater), tjockt klädda snösoldater från Valhalla, och ökensoldater från Tallarn. Många av de regementen som Games Workshop gjort miniatyrer av är uppenbart inspirerade av olika militärer i vår värld, nutida eller historiska. Så det finns exempelvis Praetorian Guard som liknar brittiska kolonialsoldater från 1800-talet, Death Korps of Krieg som liknar soldater med gasmasker från första världskriget, och Vostroyan Firstborn som liknar ryska kosacker. Det finns också regementen som är specialiserade på en viss trupptyp, till exempel Rough Rider-regementen från planeten Attila, och diverse tank-regementen som alltså helt består av pansarvagnar, för de spelare som älskar att bygga och måla tanks över allt annat.

ImperialTallarnÄven om Space Marines kanske är en mer populär armé finns det många dedikerade Imperial Guard-spelare också. Det är nog många med intresse för soldater från vår verklighet som tilltalas av den något mer realistiska Imperial Guard över Space Marines science fiction-supersoldater. Deras mänsklighet är nog också något som är tilltalande. Imperial Guard-soldater är, som sagts ovan, helt vanliga människor som utrustade med mesiga vapen förväntas kämpa så hårt de kan mot fasansfulla kosmiska monster av olika slag, och att de lyckas göra det är något som är mycket respektingivande. Och sedan finns det förstås också spelare som tycker om pansarvagnar.

Publicerat av Fredde ImperiumLogo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s