PeachetteDetta inlägg handlar om en figur som bara har existerat en väldigt kort tid, mindre än en månad faktiskt, men som redan blivit en nördfavorit ute på internet. Det är nog bäst att börja med att förklara hennes ursprung: I trailern för spelet New Super Mario Bros U. Deluxe (alltså en remake av spelet New Super Mario Bros U., som redan var en ganska otymplig titel på ett Mario-spel) som kom i september i år visades hur en av de spelbara karaktärerna, svampflickan Toadette, använder ett nytt föremål kallat ”Super Crown”, som likt tidigare supersvampar och dylikt innebar att hon förvandlades, i detta fall till en något längre figur som liknar Prinsessan Peach. Denna förvandlade figur har namnet Peachette.

Det var detta nya föremål, Super Crown, som snabbt ledde till diverse spekulationer och funderingar bland spelnördar, inklusive vad som skulle hända om andra figurer i Mario-spelen använde sig av den. Vad skulle de i så fall förvandlas till? Frågan ställdes på sin spets i och med att en tecknare som går under namnet Ayyk92 ritade följande skämtsamma serie:

BowsetteOriginal

BowsettelilruluLogiken är alltså: Om Marios ärkefiende, den monstruösa sköldpaddan/draken Bowser, skulle använda sig av superkronan, borde han förvandlas till en humanoid kvinna som liknar Peach, både kroppsligt och klädmässigt. Det var denna idé som mycket snabbt tog internet med storm, och Bowsers nya inkarnation fick snart namnet Bowsette (vissa petiga typer har påpekat att namnet egentligen, om man ska följa logiken med Peachette, borde vara ”Peacher”, men det har inte fått någon större genomslagskraft).

Massor med andra konstnärer började nu rita bilder Bowsette, de flesta följande den design som Ayyk92 hittat på, men naturligtvis gjordes många andra varianter på den. Det kan också vara värt att nämna att det snart också började dyka upp många spinoff-figurer på temat ”Mario-figur förvandlas till Peach-liknande prinsessa med hjälp av superkronan”, många av dem mycket fyndiga. Bowsette kan dock sägas vara den centrala figuren i detta nya fan-skapade ”kanon” av prinsessor.

PeachybooDet kan inte förnekas att många av de bilder som ritats av Bowsette har en sexuell laddning, men samtidigt tror jag inte att hennes popularitet bland nördarna kan förklaras enbart med ”sexig version av TV-spelsfigur”. Sådana har det funnits väldigt länge, men Bowsette verkar ha spridit sig bortom de kretsar som vanligtvis intresserar sig för det, och de mest intressanta bilderna är faktiskt de som lyckas avbilda henne på ett icke könsstereotypt eller sexualiserat sätt. En förklaring till den bredare populariteten kan vara att superkronan innebär en specifik konstnärlig utmaning. Att rita bilder på temat ”hur skulle en viss karaktär se ut om hen var av motsatt kön?” är inget nytt fenomen i sig, men i det här fallet är temat mer specifikt, inte bara ”karaktären som kvinna” utan ”karaktären som en prinsessa”. Detta innebär att det behövs en viss konstnärlig talang och kreativitet för att skapa en figur som både liknar den ursprungliga karaktären, men också har drag av Peach.

BowsetteBowserjrEn annan intressant aspekt av Bowsette är att hon på sätt och vis kan ses som en transkvinna. Många fans har lekt med tanken på att det hela handlar om att Bowser innerst inne alltid identifierade sig som kvinna, men att det är först nu som hon fått möjligheten att låta sin kropp stämma överens med sin könsidentitet. Kanske är det till och med så att hennes våldsamma skurkbeteende var rotat i könsdysfori? Med tanke på hur ovanligt det fortfarande är med transpersoner i elektroniska spel så är det kanske inte så förvånande att Bowsette uppnått en viss popularitet bland transpersoner. Bidragande till det är nog också att hennes liv som transkvinna allt som oftast skildras som positivt och optimistiskt. Den ursprungliga serien ovan indikerar ju att Mario accepterar henne direkt och till och med är villig att ha en romantisk relation med henne. Det finns också flera bilder som visar henne som en glad mamma till sonen Bowser Jr. Många av de andra Mario-karaktärerna verkar till en början vara överraskade över förändringen, men accepterar den ganska snabbt (förutom möjligtvis Peach, som tycks vara en aning sotis på henne).

BowsettebiffigBowsette växte som sagt fram väldigt snabbt ur ett enkelt skämt, så hon kan nog klassificeras som en tämligen typisk internet-meme med allt vad det innebär. Det roliga är att det i det här fallet inte rör sig om något elakt skämt eller någon sorts ironisk popularitet, utan att folk verkar genuint gilla och acceptera denna något udda figur, och närapå se henne som en del av det officiella Mario-universumet. Nintendo har ännu inte kommit med något officiellt uttalande om Bowsette, men jag är väldigt nyfiken på vad de tänker om henne. Jag tror inte att de i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig att ett nytt föremål i ett Mario-spel skulle leda till detta.

Publicerat av Fredde Supercrownavatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s