SistersofBattleTroopsEn fråga som man kan ställa sig när det gäller Warhammer 40,000 är ”var är kvinnorna?” Överlag är miniatyrer av kvinnliga soldater ganska ovanliga i spelet, även om de inte är helt frånvarande i fiktionen. Bland de arméer jag hittills beskrivit kan nämnas att eldar beskrivs ha både kvinnliga och manliga soldater, inklusive en typ av Aspect Warriors, Howling Banshees, som sägs så gott som enbart bestå av kvinnor. Med tanke på att de flesta eldar-miniatyrer bär heltäckande rustning och hjälmar är det dock svårt att avgöra om en viss miniatyr är kvinnlig eller manlig. Även Imperial Guard sägs enligt fiktionen bestå av både kvinnor och män, men det är ytterst sällan jag sett någon (officiell) miniatyr av en kvinnlig Imperial Guard-soldat. Orker är ju tekniskt sett könlösa eftersom de förökar sig genom sporer, men verkar ändå konsekvent använda sig av manliga pronomen. När det gäller Space Marines har fiktionen av skäl som inte är helt tydliga etablerat att enbart män kan genomgå den genetiska modifikationen som förvandlar vanliga människor till supersoldater, så Space Marine-arméer består enbart av ”battle brothers” (även om det förekom en del kvinnliga Space Marines i den allra tidigaste versionen av spelet, innan kanon blivit helt etablerat). Hoppet är dock inte helt ute om du vill spela en armé av krigiskt religiösa kvinnor dedikerade till Imperiet, i tunga rustningar med tunga vapen. Då finns nämligen armén som har det officiella namnet Adepta Sororitas, men som för det mesta är känd som Sisters of Battle.

SistersofBattlePriestSisters of Battle har sitt ursprung i ett blodigt inbördeskrig som Imperiet genomled, under en tid då dess kyrka, kallad Adeptus Ministorum eller ”The Ecclesiarchy”, hade väldigt stor makt och inflytande, inklusive en egen armé. Problem uppstod dock när en herre vid namn Goge Vandire blev ledare för kyrkan, och snabbt visade sig vara en galen tyrann, vilket ledde till ovan nämnda inbördeskrig, känt som ”The Age of Apostasy”. När Vandire till slut besegrades genomfördes ett flertal reformationer för att minska kyrkans makt, och dessa inkluderad en regel tänkt att hindra den från att ha en egen armé. Denna regel var dock formulerad som att kyrkan var förbjuden att ha ”men under arms”, och kyrkans nya ledare bestämde därför att de kunde lyda lagen bokstavligen genom att skapa en ny armé endast bestående av kvinnor. Det var denna armé som blev Sisters of Battle.

SistersHospitallerEftersom de är en del av en kyrka kan Adepta Sororitas ses som en sorts nunnor (att jämföra med hur Space Marines är en sorts munkar, även om de inte är lika direkt knutna till kyrkan), och egentligen består deras organisation inte enbart av soldater. Den är uppdelad i ett antal större och mindre Orders, med olika egenskaper och färger på sina rustningar (alltså likt olika Space Marine-chapters, Imperial Guard-regementen, etc.), och vissa av dessa ordnar har andra uppgifter än krigföring, till exempel Orders Hospitaller som ägnar sig åt medicin och välgörenhet, och Orders Dialogous som håller på med översättningar. De mest kända ordnarna är dock Orders Militant, vilket är de egentliga ”Sisters of Battle” (även om de ibland lånar in medlemmar från exempelvis Orders Hospitaller, eftersom det kan vara användbart med läkare när man ska ut i krig). Det rör sig alltså om krigande kvinnor med en väldigt stark religiös övertygelse, kanske ännu starkare än den hos Space Marines. Och i Warhammer 40,000-universumet, där riktiga gudar och demoner faktiskt existerar och drar kraft från folks tankar och tro, är en religiös övertygelse en väldigt praktisk egenskap.

SistersSeraphimDen enskilda krigarsystern är alltså inte någon genetiskt modifierad övermänniska, utan har rent speltekniskt ungefär samma egenskaper som en Imperial Guard-soldat. Hon bär dock samma sorts rustning som Space Marines, och är beväpnad med samma sorts vapen, så hon är ändå något mer farlig i strid än en Imperial Guard. Faktum är att mycket av Sisters of Battle liknar Space Marines, inklusive många av deras trupptyper som motsvarar olika sorters Space Marine-skvadroner, men med andra namn. Så där Space Marines till exempel har skvadroner med extra tunga vapen kallade Devastators har Sisters of Battle istället Retributors, med samma uppgift. Space Marines har närstridstrupper med ”jump packs” på ryggen kallade Assault Marines, och Sisters of Battle har samma sak kallade Seraphims. Även pansarvagnarna är desamma som hos Space Marines, men med några egna intressanta varianter, till exempel Immolator, utrustad med stora eldkastare. Faktum är att eldkastare av olika storlekar överlag är ett populärt vapen bland Sisters of Battle, och i Imperiets kyrka i allmänhet. De brukar gilla att bränna häxor, hädare och andra fiender när de kan.

SistersRepentiaDet finns dock också några mer unika enheter bland Sisters of Battle, som inte har motsvarigheter bland Space Marines. Den minst udda är nog Celestians, vilket helt enkelt är de krigarsystrar som är mest erfarna och duktigast på att slåss, eliten helt enkelt. Mer speciella är Sisters Repentia, som är ett resultat av de strikta religiösa regler och doktriner som krigarsystrarna måste följa. Om de bryter mot någon regel, avsiktligt eller oavsiktligt, ses de som syndare, och det enda sättet de kan förlåtas för sina synder är om de klär sig i enbart tygstycken, beväpnar sig med ett jättestort chainsword kallat en eviscerator, och rusar in i striden mot överväldigande motstånd. Detta resulterar naturligtvis ofta i deras död, men då det ses som en hjältemodig död innebär det att deras synder är förlåtna. Det händer dock att Sisters Repentia tack vare sin fanatism (och sina stora vapen) faktiskt besegrar sina fiender och överlever strider, och ibland kan de faktiskt uppnå förlåtelse utan att dö, och få återvända till sina vanliga systrar. Relaterat till detta är tvåbent fordon kallat en Penitent Engine, en motsvarighet till Space Marines Dreadnoughts. De styrs av en syndare vars synder anses vara extra stora, så att hon måste hänga exponerad på framsidan av maskinen när den vandrar in i stridens hetta, och förlita sig på tur eller gudomlig beskyddelse för att inte dö.

SistersLivingSaintEn mer positiv enhet är Living Saints, som är krigarsystrar (eller ibland andra av Imperiets krigare) vars religiösa övertygelse är så stark att det ger dem övermänskliga förmågor, inklusive förmågan att komma tillbaka från döden igen och igen. De är änglalika varelser som utöver sina stora krigarförmågor också föga förvånande är en stor inspirationskälla för systrarna runtomkring dem. Det har spekulerats kring huruvida Living Saints kan räknas som en sorts demoner dedikerade till Kejsaren (många Chaos-demoner började ju också som vanliga dödliga människor som lyftes till demonstatus tack vare sin dedikation till Chaos), men skulle du föreslå det för prästerskapet får du nog en eldkastare i ansiktet, om du har tur.

FraterisMilitaTill sist kan nämnas att även om Sisters of Battle är en kvinnodominerad armé kan det faktiskt förekomma en del karlar i den också. De flesta officerare i systerskapet är systrar själva, med titlar som Abess, Canoness och Sister Superior, men prästerskapet som de lyder under består av både män och kvinnor, och dessa kan ibland medverka på slagfältet för att motivera trupperna. Män med titlar som Cardinal, Abbot, Confessor eller Preacher kan synas i en Sisters of Battle-armé, och brukar faktiskt bära vapen själva också (gärna eldkastare, naturligtvis). Det finns också en trupptyp använd av kyrkan kallad Frateris Militia, som ofta består av otränad lokalbefolkning som eldats upp (inte bokstavligen) av en predikare till att fanatiskt rusa in i strid med de vapen de har till hands. De är på det stora hela inte ens lika farliga som Imperial Guard, men i tillräckligt stora mängder och med tillräcklig fanatism kan de ändå ibland ha framgångar.

SistersImmolatorSisters of Battle har en hel del dedikerade fans bland Warhammer 40,000-spelare, men dessa har länge känt sig något ignorerade av Games Workshop, då det är sällan det kommer nya miniatyrer och regler till armén. Det är synd, då krigarsystrarna är ett intressant alternativ till Space Marines, med en inspirerande bakgrund och häftigt utseende. Det är naturligtvis också kul med en armé med tuffa krigarkvinnor i ett i övrigt ganska mansdominerat speluniversum, även om det finns ett visst unket sexualiserande av dem här och där (framförallt de lättklädda Sisters Repentia, men även det faktum att de vanliga systrarnas rustningar verkade vara designade för att framhäva bröst, smal midja och slanka ben). Nyligen utannonserades faktiskt att nya miniatyrer och regler är på gång, så hoppet hålls vid liv bland de troende!

Publicerat av Fredde ImperiumLogo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s