MarvelWeddingsCoverFör några år sedan publicerade serieförlaget Marvel Comics en samlingsvolym med titeln Marvel Weddings, som samlade ett antal av deras superhjälteserier, specifikt några av de nummer i vilka olika superhjältar gifter sig. Jag gillar denna bok, kanske främst för att jag alltid tycker om att se färgglada superhjältar göra saker som vi vanliga dödliga också gör, såsom att äta snabbmat, spela poker, eller som sagt att gifta sig. Serierna är dock också intressanta om man kan sin Marvel-historia, och vet hur de olika äktenskapen blev efter bröllopen. Så låt oss titta på bröllopen och vad som hände med de lyckliga paren i boken genom åren. För att detta inlägg inte ska bli alltför deprimerande kommer jag inte gå igenom bröllopen i kronologisk ordning, utan istället börjar jag med de äktenskap som jag anser blev minst lyckliga, och går framåt mot de som blev bättre. Och med tanke på att jag kommer gå igenom en hel del av Marvel-universumets historia kan det vara på plats med en spoilervarning innan vi sätter igång.

YellowjacketWaspWeddingDet första bröllopet vi tittar på är kanske det mest bisarra av dem alla. Dr. Henry ”Hank” Pym är en man som haft flera olika superhjälteidentiteter genom åren. Han började som den krympande superhjälten Ant-Man, men började sedan istället växa sig superstor under namnen Giant-Man och Goliath. Hans käresta var den rika societetsdamen Janet van Dyne, som går under superhjältenamnet Wasp (bland annat), och de var båda medlemmar av Marvels mest berömda superhjältegrupp, Avengers. Serietidningen Avengers nummer 59 från 1968 börjar dock med att en ny superhjälte introduceras, en mystisk figur som kallar sig Yellowjacket och som framstår som något av en skitstövel även fast han slåss mot brottslingar. Yellowjacket förklarar för Avengers att han har mördat Hank Pym, och nu vill ta hans plats i gruppen, vilket de föga förvånande inte går med på. Då kidnappar han istället Janet, men numret avslutas med att de båda kommer tillbaka till Avengers, och att Janet till allas förvåning säger att hon tänker gifta sig med den svinige superhjälten. Bröllopet sker i nästa nummer, på klassiskt Marvel-vis med att alla möjliga superhjältar bjuds in som publik. Efter att ceremonin är över och det är dags för tårta avbryts dock festen när superskurken Ringmaster och hans Circus of Crime visar sig ha infiltrerat bygganden för att slå till mot Avengers! Att ett skurkgäng bestående av ganska ordinära cirkusartister bestämmer sig för att ta sig an en grupp bestående av några av Marvels mäktigaste superhjältar tyder på stora ambitioner, och de lyckas faktiskt ganska bra tills en början. Faktum är att de är på väg att ta kål på Janet, vilket gör att Yellowjacket bryter ihop, och avslöjar att han egentligen är Giant-Man, alias Hank Pym! Efter att cirkusgänget blivit stoppade ges förklaringen Hank råkade ut för en olycka i sitt labb, och efter att han inandats några kemiska ångor drabbades han av ett sorts Jekyll-och-Hyde-syndrom. Janet genomskådade dock det hela, vilket var anledningen till att hon gick med på att gifta sig med Yellowjacket, och serien slutar lyckligt med att hon förklarar att bröllopet fortfarande räknas som giltigt trots Hanks tillfälliga galenskap (vilket jag inte är säker på stämmer rent legalt i verkligheten, men det är inget jag kollat upp). Det kan nämnas att flera år senare gjordes en annan Avengers-serie som i en retcon förklarar att alla de andra i superhjältegruppen också direkt fattade Yellowjackets sanna identitet, men de låtsades inte göra det då de trodde att Hank annars skulle bli permanent galen.

YellowjacketWaspDivorceDe märkliga omständigheterna kring deras giftermål verkade dock ha varit ett tecken på hur deras relation skulle utveckla sig. Hank (som efter ett tag bestämde sig för att behålla superhjälteidentiteten som Yellowjacket) blev nämligen efterhand mer och mer instabil av olika anledningar, inklusive ångest över att han inte gjort några nya vetenskapliga upptäckter efter sina storleksförändrande skapelser, och insikten att det i princip var Janet som stod för alla inkomster i äktenskapet med sin framgångsrika karriär inom mode. Det hela slutade med att Avengers övervägde att utesluta honom ur gruppen, och när han hittade på en illa genomtänkt plan för att åter hamna i deras favör försökte Janet stoppa honom. Då gav han henne en smäll i ansiktet. Denna misshandel blev droppen som fick bägaren att rinna över, och Janet begärde kort därefter skilsmässa. Sedan dess har de båda fortsatt sina superhjältekarriärer på egen hand (och gått igenom en del andra superhjälteidentiteter). Vid några tillfällen har Hank gjort försök att bli ihop med Janet igen, men det blev det föga förvånande aldrig något av.

QuicksilverCrystalweddingNäst på tur har vi den snabbspringande mutanten Pietro Maximoff, även känd som Quicksilver, och hans käresta Crystalia Amaquelin, vanligtvis bara kallad Crystal, som tillhör ett folkslag med superkrafter kallat Inhumans (i hennes fall är superkraften att hon kan styra över de fyra elementen på olika sätt). Upptakten till bröllopet skildras i serietidningen Avengers nummer 127 (eftersom Quicksilver vid det tillfället var medlem i Avengers), och själva ceremonin sker i Fantastic Four nummer 150 (eftersom Crystal länge var associerad med den Fantastiska Fyran, och vid något tillfälle har hon till och med varit en av kvartetten) från 1974. Bröllopet sker i Inhumans hemliga rike Attilan, även om Avengers och Fantastic Four först måste sätta stopp för den ondskefulle roboten Ultron som dyker upp för att jäklas med dem. Utöver denna rent fysiska superhjältestrid förekommer det också diverse relationsmässiga konflikter innan bröllopet sker, främst det faktum att Pietro blivit ovän med sin syster Wanda (även känd som Scarlet Witch) eftersom han inte tycker om hennes kärleksrelation med androiden Vision. Johnny Storm, alias Human Torch, är också lite ledsen då han och Crystal tidigare varit ihop, men på slutet av serien verkar han ändå ha accepterat att hans ex hittat en ny kärlek, och verkar faktiskt vara genuint glad för hennes skull.

QuicksilvercrystaldivorceJag ska erkänna att inte har hängt med så värst mycket i allt som hänt med Avengers och Inhumans genom åren, men vad jag förstått blev inte äktenskapet mellan Quicksilver och Crystal så värst lyckat, kanske främst eftersom Pietro ofta kan vara något av en skitstövel (även om han åtminstone till slut accepterade sin systers relation med Vision), och har hoppat fram och tillbaka mellan att vara superhjälte och superskurk. Crystal hade också vid ett tillfälle en kärleksaffär med en annan man, och har vid andra tillfällen visat romantiskt intresse för andra män, inklusive Human Torch och en annan superhjälte kallad Black Knight. Till slut bestämde sig Crystal för att enligt Inhuman-lag upplösa äktenskapet, och de två gick sina skilda vägar.

BruceBettyWeddingNu börjar vi komma till några mer välkända Marvel-karaktärer. Doktor Bruce Banner är nog känd bland många som mannen som i tid och otid förvandlas till det muskulösa gröna monstret Hulk, men serietidningen Incredible Hulk nummer 319 från 1986 utspelar sig under en period när Banner och Hulk med hjälp av lite supervetenskap blivit två separata fysiska personer, och Banner var ledaren för en grupp kallad Hulkbusters, som försökte ta kål på Hulken en gång för alla. I detta nummer tar dock Banner en paus från Hulkbustandet (även om de andra i gruppen fortfarande håller på med det, så att vi får lite actionscener i numret när de slåss mot Hulken) för att gifta sig med sin älskade Betty Ross, en kvinna han känt ända sedan första numret av serien. De har en tämligen enkel ceremoni med bara några få andra personer närvarande, inklusive Rick Jones, Bruces gamla vän som oavsiktligt var en del av hans ursprungliga förvandling till Hulk, och som länge var Hulkens enda följeslagare. Ceremonin blir dock avbruten när Bettys far, General Thaddeus ”Thunderbolt” Ross, som aldrig riktigt tyckt om hennes relation med den i hans ögon alldeles för mesige Banner, dyker upp. Bruce och Betty hade misstänkt att den gamle generalen var död, men nu försöker han stoppa deras bröllop genom att hota Bruce med en pistol. Rick Jones försöker kliva emellan och blir skjuten, vartefter Betty bestämmer sig för att hon fått nog av sin fars ständiga bestämmande över hennes liv och skäller ut honom efter noter, så att han till slut bryter ihop, och ceremonin kan fullföljas innan de måste skynda iväg med Rick till en läkare.

RedSheHulkVsHulkBruce och Betty verkade ha ett tämligen lyckat äktenskap med tanke på omständigheterna, inklusive det faktum att Bruce och Hulk efter ett tag återfördes i samma kropp igen, och diverse andra uppgångar och nedgångar i deras relation. Det slutade dock olyckligt när Betty dog. Först trodde Bruce att det berodde på att hon råkat ut för dödlig strålning på grund av att hon så ofta varit i närheten av Hulk, men sedan visar det sig att det var Hulkens gamle fiende Abomination som förgiftat henne. Betty var död i många år och Bruce gick vidare med sitt liv, men som superhjältenördar vet är döden väldigt ofta inte något som är permanent i seriernas värld. När en ny muskulös kvinnlig superskurk kallad Red She-Hulk (alltså inte att förväxlas med den gröna She-Hulk) dök upp avslöjades det snart att hon egentligen var Betty som återupplivats av några av Hulkens gamla fiender. Hulk och Red She-Hulk har sedan dess träffat på varandra flera gånger, ibland som fiender och ibland som allierade, och det är i skrivande stund oklart hur deras relation kommer att utveckla sig.

ScottJeanWeddingRelationen mellan mutanterna Scott Summers, alias Cyclops, och Jean Grey (som bland annat haft identiteterna Marvel Girl och Phoenix) har även den pågått ända sedan deras första serieframträdande, och i tidningen X-Men nummer 30 (även om det funnits betydligt fler nummer med den titeln) från 1994 var det dags för deras bröllop. Till skillnad från de andra bröllopen vi tittat på var deras en alltigenom lugn ceremoni, utan några avbrott från superskurkar eller dylikt (även om skurken Sabretooth funderar på att göra det, men hindras av Wolverine). Serien är bara en stämningsfull skildring av förberedelserna innan vigseln, själva ceremonin, och kalaset efteråt, med närvaro av släkt, vänner och diverse andra mutanter, med en smått vemodig men också lycklig intern monolog från X-Mens ledare Professor X under hela seriens gång. Eftersom det är en Marvel-serie från 90-talet är tidningen ett påkostat samlarnummer, och inkluderade tydligen ursprungligen ett bröllopsprogram som beskriver hela ceremonin, inklusive vilket musik som spelas (Scott och Jean dansar till ”One” av U2, en passande vemodig men ändå hoppfull låt). Serien innehåller flera roliga och vackra små händelser, till exempel när ingen av X-Männen förutom Professor X visar sig kunna knyta en fluga till Scott, Rogue fångar brudens bukett genom att använda sin flygförmåga, en finstämd konversation mellan Jean och Rachel Summers, som är Jeans och Scotts dotter från en alternativ framtida tidslinje, och när Jean använder sina mäktiga psioniska krafter för att lyfta Professor X ur sin rullstol så att de kan ha en dans tillsammans.

ScottEmmaKissScott och Jean verkar ha haft ett hyfsat äktenskap fram tills att Scott verkade ha en sorts kärleksaffär med en annan mutant vid namn Emma Frost, även om denna affär tydligen enbart fördes på telepatisk nivå via Emmas mentala superkrafter, aldrig med någon direkt fysisk intimitet. Jean blev ändå fullt förståeligt arg på Scott, men kort därefter dog hon i en strid mot en superskurk, och innan hon dog verkar hon ha gett Scott tillåtelse att fortsätta sin relation med Emma. De andra X-Men var till en början inte särskilt positiva till detta, men accepterade det efter ett tag. Och även fast Jean senare återuppstod igen blev hon inte ihop med Scott, utan denne verkar ha fortsatt sin relation med Emma fram tills idag.

PeterMaryWeddingSerien i vilken Peter Parker, alias Spider-Man, och Mary Jane Watson gifter sig, i Amazing Spider-Man Annual nummer 21 från 1987, är även den ganska fri från komplikationer i form av superskurkar och dylikt (förutom ett orelaterat slagsmål mellan Spider-Man och Electro i seriens början). Dramat i historian kommer istället i form av att både Peter och Mary Jane på sina egna sätt tvekar över om de verkligen borde gifta sig. I Mary Janes fall är tveksamheterna relativt lätta, och beror främst på att hennes många rika vänner i modebranschen mer eller mindre skämtsamt tycker att hon inte borde gifta sig med en medelklasskille som Peter (jag är speciellt road av en rik playboy vars ansikte vi aldrig får se, men som heter ”Bruce” i förnamn, som gör flera försök att ragga på henne). Peters tveksamheter är mer allvarliga, och ganska typiska för honom, då han alltid varit en karaktär som oroar sig över saker i sitt privatliv. Han undrar hur hans enkla liv kan passa ihop med Mary Janes glamorösa livsstil, och hur hans karriär som Spider-Man kan påverka äktenskapet (Mary Jane visste vid det här laget om hans hemliga identitet och verkade acceptera den, men Peter tvekar ändå). Men efter goda råd från sin faster May och sina gamla vänner Flash Thompson och Harry Osborn bestämmer han sig ändå till slut för att inte avbryta bröllopet, och det blir en fin liten ceremoni med nära och kära (och J. Jonah Jameson) utanför stadshuset i New York.

PeterMaryMephistoPeter och Mary Janes äktenskap genomgick en och annan komplikation genom åren, men det fina var att de alltid till slut pratade om sina problem och kom överens, och verkade kunna hantera både Mary Janes glamorösa karriär som fotomodell och senare även skådespelerska, och Peters farliga äventyr som Spider-Man. Orsaken till att deras äktenskap ändå tog slut kan egentligen sägas ha att göra med att vissa personer inom Marvel hade problem med det, snarare än att Peter och Mary Jane hade problem. Marvels redaktör Joe Quesada tyckte av olika skäl inte om äktenskapet, då han ansåg att det hindrade möjligheterna till att berätta intressanta Spider-Man historier, kanske för att han tyckte att Peter var mer intressant som ung och singel än som lite äldre och gift. Därför hittade Quesada på den mycket kontroversiella serien ”One More Day”, som börjar med att Peters älskade faster May blir skjuten och riskerar att dö. För att hindra detta gör Peter och Mary Jane en pakt med demonen Mephisto, så att May överlever, men på bekostnad av att Mephisto raderar Peters äktenskap från historien. Man kan tycka vad man vill om denna historia (den fick massiv kritik från flera håll och anses av många vara en av de sämsta Spider-Man-historierna som någonsin gjorts), men Spider-Man verkar ändå ha klarat sig ur det hela hyfsat, med nya och intressanta historier sedan dess. Jag tror dock att många av dessa historier skulle kunna ha berättats även om äktenskapet inte hade raderats, och att det är synd att Peter och Mary Jane inte fick fortsätta mogna och leva sina liv tillsammans.

ReedSueWeddingDet sista bröllopet vi tittar på är faktiskt det allra första av Marvel-bröllopen kronologiskt sett, och man kan säga att det satte standarden för de bröllop som skulle komma efter. I Fantastic Four Annual nummer 3 från 1965 får vi se vigseln mellan Reed Richards, alias Mr. Fantastic och Susan Storm, alias Invisible Girl (sedermera Invisible Woman). Serien inleds dock med att Fantastic Fours ärkefiende Doctor Doom bestämmer sig för att förstöra bröllopet genom att använda en maskin som får massor med olika superskurkar att få för sig att anfalla det lyckliga paret samtidigt. Som tur är har dock så gott som alla dåvarande superhjältar i Marvels universum blivit inbjudna till bröllopet, och det hela resulterar i en hejdundrande strid ända tills den mystiska kosmiska varelsen känd som The Watcher dyker upp och ger Reed möjligheten att använda en oerhört avancerad maskin för att skicka samtliga skurkar bakåt i tiden och radera deras minnen av händelsen (eller någonting i den stilen, det är lite oklart). Så serien avslutas med ett lyckligt bröllop, och ett finurligt slut där två gäster vid namn ”Stan” och ”Jack” inte får komma in på kalaset efteråt eftersom de inte har inbjudningar.

ReedSueMarriedFantastic Four brukar anses vara de första superhjältarna i det moderna Marvel-universumet, så det är passande att äktenskapet mellan två av deras medlemmar också var det första, och det finns något vackert i att det också är det äktenskap som genom alla år fortfarande har hållit. Reed och Sue har haft sina relationsproblem till och från, ibland för att Reed tenderar att vara en smula sexistisk, eller för att han ofta verkar ägna mer tid åt sin forskning och vetenskapliga upptäckter än åt relationen med Sue, men än så länge har ingen skilsmässa kommit på tal. De två älskar helt enkelt varandra fortfarande, och lyckas alltid till slut komma överens och erkänna när någon av dem gjort fel.

OcotopusMayWeddingMarvels serier är, när de är som bäst, historier med övermänskliga, fantasieggande figurer, som trots sina fantastiska egenskaper ändå har realistiska, mänskliga egenskaper, och lever i en någorlunda trovärdig värld. Därför känns det passande att de olika äktenskapen i Marvel Weddings har utvecklats på så olika och ibland oväntade sätt, för så kan det ju vara i verkligheten också. Vissa äktenskap fungerar inte alls, andra har svårigheter som man måste kämpa för att övervinna, men ibland finns det trots allt dem som lyckas hålla ihop genom nöd och lust. Och vi kan ju känna oss glada över att vi i vår verklighet åtminstone inte behöver oroa oss över att äktenskap förstörs av superskurkar eller nyckfulla serieredaktörer.

Publicerat av Fredde RingmasterAvatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s