IMG_7578Förra årets Helsingborg-upplaga av The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention var i ärlighetens namn något av en besvikelse för min del (till den grad att jag aldrig skrev något blogginlägg om den), så jag hade inte några höga förväntningar när det i år återigen (för tionde året i rad, faktiskt) var dags för mässan att inta Sundspärlan. På mässans hemsida hade det dock bland annat utlovats en spelhörna där man kunde spela diverse brädspel och figurspel, vilket intresserade mig mycket, så jag och Jönsson begav oss ändå dit. Det var skönt nog inte någon lång kö in på mässan, men det var ändå gott om folk inne i lokalen, så att det till och från kunde bli en smula trångt att gå runt bland mässborden, men aldrig så att det blev olidligt.

IMG_7593Bland folk som gick runt fanns som vanligt många snygga utklädda personer, inklusive de sedvanliga Star Wars-figurerna, åtminstone en Star Trek-uniform, och kanske mest imponerande för mig en Space Marine från Warhammer 40,000 i ”naturlig skala”, det vill säga tungt bepansrad och längre än alla andra. Ville man få en bättre titt på kostymerna kunde man gå till scenen där det som vanligt hölls en cosplaytävling, så att de olika utklädda personerna kunde visa upp sig och posera på kul sätt. Kostymerna vägde nästan, men inte helt upp det som jag klagat på om de senaste mässorna, nämligen att det även denna gång inte fanns någon som helst autentisk rekvisita från nördiga filmer. Jönsson har sagt till mig att sluta hoppas, men jag kommer fortsätta hålla tummarna för att vi kommer få se rekvisita någon gång i framtiden igen.

20191005_125754Vår favorittecknare Dennis Gustafsson, mannen bakom serierna om Viktor Kasparsson, fanns på plats även denna gång, och han var lika trevlig som alltid. Han signerade ett seriealbum som Jönsson tagit med sig, och pratade lite vagt kring kommande Kasparsson-idéer. Sedan fick vi en glad överraskning då han gav oss var sitt signerat exemplar av en helt ny Kasparsson-serie på en sida, tydligen exklusiv för mässan! Recension av denna kommer givetvis snart. Jönsson tog också tillfället att på mässan träffa två andra svenska serieskapare, nämligen Jimmy Wallin och Kalle Lind, som tillsammans ligger bakom serien Statarna, och fick album med den serien signerade av dem. Han missade naturligtvis inte heller chansen att hälsa på sin gamla glasögontvilling Simon Rohrmüller och köpa en snygg Star Wars-bild av honom.

IMG_7585Det fanns också som vanligt några internationella nördkändisar på plats på mässan, och vi gick för att titta på frågestunder med två av dem, John de Lancie och Rusty Goffe. John de Lancie är mest känd som karaktären Q i olika inkarnationer av Star Trek, även om han på senare år också gjorde en omtalad röstskådespelarinsats i My Little Pony: Friendship is Magic. Han berättade intressant och underhållande om sin skådespelarkarriär, andra saker han håller på med, och hur förvånad han blev över uppmärksamheten kring My Little Pony. Rusty Goffe har gjort roller som bland annat Jawas och droider i Star Wars, vättar i Harry Potter, och en massa annat. Han skämtade en del om sin längd, och berättade historier om de många komplicerade och ofta obekväma kostymer han tvingats bära i obekväma miljöer. Frågestunderna var även denna gång som sagt väldigt underhållande, och man bör inte tveka att gå på dem även om det rör sig om relativt mindre kända skådespelare såsom Goffe, då dessa ändå brukar ha intressanta saker att berätta om.

IMG_7590Hur var det då med den där spelhörnan för brädspel som utlovats på hemsidan? Tyvärr blev vi besvikna då den visade sig bestå av enbart ett bord där man kunde spela kortspelet KeyForge, ett spel som ingen av oss är intresserad av. Vi tyckte det var mycket dumt att hemsidan hade utlovat möjligheten att spela flera olika spel, inklusive diverse Star Wars-spel som vi var intresserade av, när så inte var fallet. Det fanns åtminstone några TV-spel på några ställen på mässan som man kunde spela, så jag fick nöja mig med att spela en omgång Altered Beast till Sega Mega Drive, ett spel som är åtminstone lite kul i all sin medelmåttighet.

20191005_170135Jag chockade Jönsson när jag denna gång valde att inte köpa någon knapp att sätta på ryggsäcken, helt enkelt eftersom det inte fanns någon som föll mig i smaken. Jag köpte dock för andra gången några nördiga chokladpraliner från Lady Marion, inklusive den helt briljanta ”Han Solo frusen i choklad”. Det blev alltså inte så många inköp, men vi gick ju ändå från mässan med en Viktor Kasparsson-serie som vi inte visste existerade, så trots ovan nämnda spelbesvikelse var vi båda ändå nöjda med årets mässa!

Publicerat av Fredde JohnDelancieQScifi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s