KasparssonSistaAvDemSom jag skrev i det förra inlägget här på bloggen fick jag en glad överraskning på årets Science Fiction-mässa i Helsingborg, nämligen en helt ny serie med Viktor Kasparsson, den rådige Hälsingborgsbaserade undersökaren av övernaturliga fenomen i mellankrigstiden, skapad av Dennis Gustafsson. Serien är mycket kort, endast en sida, och verkar vara tryckt i endast ett fåtal exemplar som Gustafsson delar ut på mässor, så som Kasparsson-nörd var jag mycket glad att få lägga vantarna på den, speciellt eftersom jag inte alls hade hört talas om dess existens tidigare.

Serien har titeln Den Sista Av Dem, och med tanke på hur kort den är vill jag inte gå in så mycket på handlingen i detalj, då det är lätt hänt att jag avslöjar dess ”punchline”. För egentligen är serien ett sort ensidesskämt, som handlar om en märklig varelse känd som skvadern, en slags chimär med en hares framkropp och en tjäders bakkropp. De flesta av Kasparssons äventyr brukar handla om magi eller då och då Lovecraftianska kosmiska hemskheter, så jag tycker det är kul när han istället tar sig an pseudovetenskapen kryptozoologi, som ju faktiskt ofta brukar överlappa med övernaturliga fenomen på olika sätt. Jag håller tummarna för att vi kommer få se mer av det i framtida Kasparsson-serier, då det borde finnas flera andra märkliga djur i våra svenska skogar. Seriens skämt är hur som helst ganska roligt, och kan sägas vara en variant på de klassiska bortförklaringarna till varför man inte kan komma med några handfasta bevis till sina kryptozoologiska upptäckter.

SkvaderDen Sista Av Dem går alltså i skrivande stund så vitt jag vet bara att få tag på om man träffar på Dennis Gustafsson på någon mässa, men jag håller tummarna för att den i framtiden kanske publiceras i något annat sammanhang så att fler kan få ta del av den (Gustafsson har ju tidigare samlat en del av sina kortare Kasparsson-serier i ett och annat album). Jag hoppas naturligtvis också att vi kommer får fler serier med Viktor Kasparsson i framtiden, så att Den Sista Av Dem inte är den sista av dem!

Publicerat av Fredde Magnus Stenbock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s