RichardWilliamsFörra året avled animatören Richard Williams, som kanske är mest känd för att ligga bakom animationen i filmen Who Framed Roger Rabbit, en film som anses vara en klassiker, med sin mästerliga kombination av animation med levande skådespelare. Bland animationsnördar är dock Williams lika, eller möjligtvis ännu mer, känd för en annan tecknad film, en film han tyvärr aldrig fick möjlighet att fullborda såsom han hade tänkt sig: The Thief and the Cobbler. Williams började arbeta på denna film så tidigt som 1964, och den genomgick sedan en minst sagt komplicerad utveckling, med många olika kända animatörer som kom och gick, och olika företag och andra rika personer som var villiga att finansiera den, men sedan drog sig ur av olika anledningar (i vissa fall troligtvis eftersom arbetet med den fortsatte att dra ut på tiden). Ofta var det bara Williams själv som finansierade filmen med pengar han tjänade på andra mindre uppdrag (främst tecknade reklamfilmer). Till slut togs filmen ur Williams händer av den dåvarande finansiären, och en annan animatör fick den smått omöjliga uppgiften att färdigställa filmen så snabbt som möjligt, vilket ledde till att den till slut släpptes på 90-talet under titeln ”The Princess and the Cobbler”, och senare i en annan version titulerad ”Arabian Knight”. Dessa versioner ändrade om en hel del i Williams material, klippte bort vissa scener och lade till nya av mycket sämre kvalitet, plus ett antal sångnummer och betydligt mer dialog.

thiefandcobblerzigzagAtt filmens utveckling drog ut på tiden hade högst troligt att göra med Williams storslagna ambitioner och hans strikta perfektionism, men kanske berodde det också att han inte verkade ha någon exakt plan för vad den slutgiltiga produkten skulle vara, utan hittade på saker och ting allteftersom. En arbetskopia av den ofullbordade originalversionen läckte efter ett tag ut och spreds bland animationsnördar, så att den blev något av en kultklassiker, och föga förvånande började det snart göras försök att restaurera och färdigställa filmen (inklusive ett försök från Disney, som dock verkar ha lagts på is). Det mest framgångsrika restaureringsförsöket går under namnet The Thief and the Cobbler: Recobbled, och är gjort av filmskaparen Garrett Gilchrist. Han lade ner mycket tid på att leta upp och restaurera gammalt och svårfunnet material från olika källor utöver arbetskopian, och klippte ihop alla pusselbitarna till vad man får anta är det närmaste en fullständig version det går att komma (även om vissa delar av den endast består av stillbilder av planerade animationer). Det bästa av allt är att hans version är helt gratis tillgängligen dedikerad YouTube-kanal, som också har diverse intressant kring-material.

thiefandcobbleranimationFilmen har en intressant visuell stil, och naturligtvis häpnadsväckande animationer (speciellt med tanke på att den ritades helt för hand, utan hjälp av datorer), även om själva handlingen känns lite lös, och vissa scener kan kanske anses bli lite repetitiva och långtråkiga. Scenerna med filmens skurk är dock allt som oftast väldigt underhållande, speciellt eftersom hans röst görs av Vincent Price (faktum är att detta var hans sista roll). Och jag vet inte hur rättvist det är att recensera en film som ju faktiskt aldrig blev färdig. Har man det minsta intresse för animation rekommenderar jag ändå starkt att man tittar på Recobbled-versionen, speciellt med tanke på hur fantastiskt det är att denna kulturella artefakt är tillgänglig helt gratis. Richard Williams fick aldrig se sitt magnum opus bli färdigt, men han har sagt att han uppskattade fansens arbete med att rehabilitera filmens rykte, så jag hoppas att han trots allt får vila i frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s