TomtegubbensnuvaI år finns det en julsång som jag tycker har lite extra relevans, nämligen Tomtegubben som hade snuva (även känd som ”En liten tomtegubbe satt en gång”), skriven av Felix Körling år 1915. Likt flera andra sånger vi associerar med julen kanske den rent tekniskt inte kan klassas som en julsång, då den ju inte handlar om julfirande, och tomtegubben i texten syftar på det gamla svenska mytologiska väsendet ”tomte”, även känt som ”hustomte”, snarare än jultomten. Det har dock inte hindrat den från att förekomma på otaliga julskivor genom åren. En tidig inspelning av Lisbeth Bodin gavs ut 1950, men jag tycker den är lite för gullig och sötsliskig. Mycket trevligare är då denna jazziga version av Claes Jansson. Men den version som jag växt upp med, och som därmed är min favorit, framfördes av Lasse Brandeby under sitt alias Kurt Olsson, tillsammans med den underbara Damorkestern, på den klassiska julskivan ”Julkurt med Damorkestern” från 1990:

Ha en god jul allesammans, och låt oss hoppas att vi alla kan säga ”hoppsansa, nu blir jag bra!” nästa år.

Publicerat av Fredde Tomtenysavatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s