PriestsofBurdenCoverSom nämndes i det förra inlägget om Dennis Gustafssons serier om den övernaturlige detektiven och Hälsingborgaren Viktor Kasparsson har han börjat publicera dem digitalt på Comixology, under den engelska titeln The Northern Dark. Ett flertal av hans tidigare serier ligger uppe i engelsk översättning, med vissa modifikationer och tillägg av rutor och sidor (inklusive en ruta där Kasparsson omnämner händelserna i historian där två av Markera Som Olästs skribenter förekommer!). Han har nu även påbörjat planerna att skapa ett antal spinoff-serier som utspelar sig i samma värld, men utan Kasparsson i huvudrollen. I skrivande stund har han publicerat ett serienummer med titeln ”The Priests of Burden” och en kortare serie som en bonus i ett annat nummer, med titeln ”Lost and Found”. Båda dessa serier handlar om organisationen ”Svenska kyrkans underkansli, särskilda enheten”, en grupp som introducerats i tidigare Kasparsson-historier.

LostandFoundResearchTill skillnad från de flesta tidigare Kasparsson-serier är dessa två historier inte i helfärg, utan i huvudsak svartvita med inslag av blått och rött. Men de har fortfarande Dennis Gustafssons distinkta teckningsstil, med välgjorda och detaljerade serierutor som fungerar både när det gäller action och lugnare scener, och många variationsrika karaktärer med intressanta ansikten. Det senare känns speciellt viktigt med tanke på seriens huvudpersoner. ”Särskilda enheten” är en liten grupp med präster, nunnor och andra personer knutna till kristendomen som har till uppgift att bekämpa farliga övernaturliga fenomen i vårt avlånga land (de är alltså inte knutna till en specifik stad, även om de har sitt högkvarter i Lund).

PriestsofBurdenPrisonerVad jag tycker är speciellt intressant med denna grupp är alla dess medlemmar på något sätt verkar skilja sig från vad som ansågs ”normalt” i den mellankrigstid som serien utspelar sig i. Det kan vara att de själva har övernaturliga förmågor som skrämmer andra i kyrkan, men också saker som att ha ”fel” hudfärg eller personlighet, eller inte passa in i tidens könsnormer. Samtidigt framställs fienden de kämpar mot, åtminstone i The Priests of Burden, som personer som vill bryta mot normer och på skräckinjagande våldsamma sätt förstöra samhället som förtrycker dem. Ett tema som ofta förekommer i Viktor Kasparsson-serier är mörka krafter som utnyttjar folks olycka och får dem att utföra osympatiska handlingar av sympatiska skäl, och detta verkar gälla även här. Faktum är att ”hjältarna” visar en hel del sympati för sina fiender och gör försök att förstå och prata med de demoniska monstren, även om de inte tvekar att ta till gevär och andra vapen (inklusive golfklubba!) om så behövs. Särskilda enhetens medlemmar är fascinerande eftersom de på sätt och vis slåss för att upprätthålla det samhälle som de själva är utstötta från, och de har säkerligen förståelse för mycket av sina fienders vrede och sorg.

PriestsofBurdenPartyEn annan, mindre allvarlig sak som jag personligen tycker om med Särskilda enheten är att de väldigt mycket känns som tagna från ett klassiskt rollspelsäventyr, till exempelvis Call of Cthulhu (ett spel som Gustafsson är ett fan av). De är en liten grupp distinkta individer på ett uppdrag som innefattar både detektivarbete och stridssekvenser, och alla bidrar till äventyret med speciella färdigheter. Faktum är att en stor del av The Priests of Burden handlar om hur gruppen rekryterar en ny medlem med specifika kunskaper som de behöver (motormekanikern Alice Knight), vilket jag tyckte kändes väldigt rollspelsaktigt. Kan vi hoppas på att de dyker upp i den svenska utgåvan av Call of Cthulhu?

BildochBubblaKasparssonJag tycker även det kan vara värt att nämna att nyligen kom nummer 277 av den anrika svenska tidskriften om serier Bild & Bubbla, och den innehåller bland mycket annat intressant en längre intervju med Dennis Gustafsson, där han berättar många intressanta saker om skapandet av Viktor Kasparsson och framtida planer kring serien. Speciellt intressant är att artikeln innefattar en publicering av ensidesserien ”Den Sista Av Dem”, en Kasparsson-historia som tidigare bara kunnat hittas i ett fanzin, eller som ett begränsat antal gåvor som Gustafsson delat ut på mässor. Så har ni inte fått tag på den tidigare är detta ett ypperligt tillfälle!

KasparssonLastWillOch på tal om svårfunna Viktor Kasparsson-serier vill jag avsluta med att nämna att jag själv äntligen lyckats lägga vantarna på det finsk-svenska seriealbumet ”Till sängs! – eller ej och andra serier från den nordiska serietävlingen i Kemi 2001”. Detta album innehåller den allra första serien med Viktor Kasparsson som publicerats, en kort historia på engelska med titeln ”The Macabre Casebook of Viktor Kasparsson, Supernatural Detective: The Last Will”. Detta är (så vitt jag vet) den enda Kasparsson-serie som jag inte tidigare läst i sin helhet, och det är intressant att se denna tidiga tolkning av figuren. Teckningsstilen är lite annorlunda från hur Gustafsson senare skulle rita serien, och karaktärerna ser en aning annorlunda ut, men på det stora hela är det en typisk Kasparsson-historia. Det handlar om ett besök på en läskig plats, ett monster med ett olyckligt och någorlunda sympatiskt ursprung, och en lösning på en farlig situation som involverar kunskaper som Viktor fått från sitt bibliotek med böcker om övernaturliga fenomen. Det viktigaste som saknas i denna tidiga version är anknytningen till en verklig svensk stad (karaktärerna säger att de befinner sig på ”corner of St. Nowhere and Cul de Sac Row, Dead End Alley”), vilket ju var den ursprungliga anledningen till att jag fick upp ögonen för serien. Jag är väldigt glad att jag kunnat lägga detta alster till min samling av fysiska Viktor Kasparsson-serier, och vill ni göra detsamma så verkar det i skrivande stund finnas ytterligare exemplar av albumet att köpa på hemsidan för den finska serieaffären Turun Sarjakuvakauppa. Min egen Kasparsson-samling är nu nästan komplett. Det enda som jag tycker saknas är ett annat antologialbum med titeln ”AltCom 2010 SEX & WAR anthology”, men det verkar vara svårare att lägga vantarna på. Jag tar gärna emot tips på var det kan hittas!

Publicerat av Fredde Magnus Stenbock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s