PerDemervallbildFör ett tag sedan skrev jag här på bloggen om några serier och datorspel baserade på Jönssonligan, vars gemensamma nämnare kan sägas vara att de helt eller delvis skapades av serietecknaren Per Demervall. Till vår stora glädje ledde det till att Demervall upptäckte bloggen och kom med ett antal väldigt intressanta kommentarer kring skapandet av serierna och spelen, inklusive information om en planerad animerad Jönssonligan-film som aldrig blev av, men som han var vänlig nog att dela med sig ett klipp från. Den information han kom med var så pass intressant att jag tog chansen att fråga om han kunde tänka sig att ställa upp på en kort intervju via e-post kring hans Jönssonligan-produkter, och (återigen) till vår stora glädje tackade han ja. Så här följer våra frågor och svaren han gav på dem.

Först en mer övergripande fråga: Vad var din relation till Jönssonligan-filmerna innan du började rita serier om dem? Vad var det med dem som fångade ditt intresse?

Jag såg den första filmen då den gick upp på biograferna, och gillade både filmen och skådespelarprestationerna.

JonssonliganintervjuserieNu frågor om serierna: På din hemsida skriver du att det var du som kontaktade Tonefilm och filmernas producent Örjan Enström. Hur involverade var filmbolaget i den kreativa processen kring serierna? Fanns det saker som fick och inte fick vara med, eller gavs du fria tyglar? Kom de med förslag och idéer till seriernas handlingar?

Jag fick fria tyglar efter att ha presenterat mitt manusutkast. Det enda som jag inte fick använda var ”Sickan” eftersom Gösta Ekman avsagt sig allt som hade med Jönssonligan att göra.

Filmen ”Jönssonligan & den svarta diamanten” hade premiär 1992, och din första serie med ligan, ”Tajmat och klart!” kom 1993, men arbetet med den hade enligt din kommentar på vårt tidigare inlägg påbörjats innan filmen haft premiär. När började du arbetet med serien?

Arbetet med ”Tajmat och klart!” inleddes tidigt på våren 1993 och pågick under sommaren och en bit in på hösten.

Hur mycket information fick du om den kommande filmens handling och de nya karaktärerna i den? Fick du produktionsbilder att arbeta utifrån när du skulle rita till exempel Peter Habers karaktär Dr. Busé i serien, eller några detaljer kring vad han var för en karaktär? Var det svårt att skriva in Busé i serien med den information du hade?

När det gäller Busé så fick jag info från Tonefilm (Örjan Enström) att ligan fått en ny ledare som spelades av Peter Haber. Han skulle ha en vit läkarrock och ha en rufsig frisyr. Ganska lätt att tänka sig hur han skulle se ut.

I de senare serierna återkom ”Sickan” som ligans ledare igen, och serierna alternerade mellan honom och Busé som ledare. Vad var dina tankar kring att använda Sickan igen, och att alternera mellan de två ligaledarna? Fanns det olika idéer till historier där den ene eller den andre passade bättre?

Alternerandet hängde ihop med att tidningen 91:an, där serien publicerades, helt enkelt körde serierna i en viss oordning. Alla avsnitt med Busé gjordes innan Sickan blev tillgänglig. Det var något som jag tackade för, då jag (fortfarande) anser att original-ligan är bäst.

Fanns det planer på att ha med andra karaktärer från filmerna, till exempel Nils Brandts karaktär Rocky?

Nej. Sickan, Vanheden och Harry var det som gällde … Ja, och så förstås Doris, Wall-Enberg och Biffen.

Vilka utmaningar fanns det med att göra en serie med karaktärer som redan var etablerade i ett antal filmer? Var det svårt göra dem så trogna film-inkarnationerna som möjligt, till utseende och personligheter, och de distinkta sätten de pratar på?

Nej. Jag hade inga problem med det. Det var till och med så att Ulf Brunnberg sa till mig, då vi gjorde rösterna till spelen, att jag var en av de få som kunde skriva Jönssonmanus och att han skulle föreslå mig till manusgruppen för kommande filmer (vilket det inte blev något av).

Hur kom du på idéerna till seriernas handlingar? Hur konstruerar man en klassisk Jönssonligan-kupp?

Det är en enkel dramaturgi. Ligan gör en stöt och åker fast (oftast på grund av Wall-Enberg) Sickan kommer under fängelsevistelsen på en genialisk plan. Den sätts i verket och Ligan står som segrare.

De kortare serierna, som gjordes efter det första albumet, publicerades ursprungligen i serietidningen 91:an. Fanns det några andra serietidningar som du övervägde att ha serien i?

Nej. Det var den enda tidningen som jobbade med svenska ”pilsnerserier” så där fanns inget alternativ.

Fanns det planer på fler serier med Jönssonligan utöver de som publicerades? Till exempel ytterligare några längre album-historier?

Det fanns det. Direkt efter första albumet så ville Atlantic förlag att jag skulle göra ett album till. Tyvärr så gick det distributionsbolag som försåg Pressbyrån med bland annat Atlantics serier i konkurs. Så den dörren slog igen. Det förslag jag hade till album två blev senare spelet ”Jönssonligan går på djupet”.

JonssonliganMjolnerCoverNu kommer frågor om datorspelen: Vad var det som fick dig att komma på idén att Jönssonligan skulle fungera som spel?

Då Semic Press helt plötsligt inte ville publicera fler avsnitt av Jönssonligan så måste jag hitta nya vägar. Vid den här tiden hade det börjat göras CD-ROM-spel. Ett av dessa var Pippi Långstrump. Så jag kontaktade AHEAD Multimedia som tände på idén. Av olika anledningar så böt jag bolag till IQ Media.

Du skrev manus till båda spelen. Hur var det att skriva manus till datorspel jämfört med att skriva manus till serier, fanns det några särskilda utmaningar med det? Kom de andra spelutvecklarna med några önskemål om vad handlingen till spelen skulle vara?

Även här hade jag fria händer. Jag hade spelat ett gäng spel så som ”Indiana Jones and the Fate of Atlantis” samt flera spel från framför allt LucasArts. Det var ett rent nöje att skriva storyn, komma på olika problem samt göra storyboard till dem.

Det första spelet handlar om att leta upp ett antal gamla artefakter för att hitta Tors hammare, och det andra spelet handlar om att bärga ett gammal sjunket skepp. Är saker som historia, arkeologi och mytologi personliga intressen som du ville ha med i spelen?

Det stämmer. Klart inspirerad av Indiana Jones-filmerna.

I det första spelet medverkar en hund, med namnet ”Ingo”, som även syns i klippet från den tecknade filmen. Vems idé var det att introducera denna figur till Jönssonligan? Vad var tanken med figuren?

Det var också min idé. Det var mest för att ha en kul sidekick.

Hur involverad var du i designen av pusslen i spelen, var de en del av ditt manus, eller hade de andra spelutvecklarna inflytande på dem också? Kom du med några av idéerna till de olika spelmekanismerna i spelen, till exempel att karaktärerna kunde smyga, springa och krypa i det andra spelet?

Pusslen var helt och hållet mina idéer. Krypandet och smygandet var produktionsbolaget ”Korkekens” förtjänst. De ville och kunde utveckla spelmotorn.

Du designade karaktärerna i spelet. Innebar det att du ritade skisser som de andra spelutvecklarna använde sig av för att skapa figurerna i spelet, eller var du involverad mer i detalj, under skapandet av 3D-modellerna och dylikt?

Jag nöjde mig med att göra skisser till dem. Allt 3D-arbete skötte Korkeken om.

Det står också i sluttexterna att du stod för regi. Innebar det att du regisserade skådespelarna under inspelningen av rösterna? Hade du ägnat dig åt regi innan dess? Fanns det några särskilda utmaningar med att vara regissör för röster till ett datorspel?

Stämmer. Jag satt med och såg till så att rösterna passade till det som hände i spelet. Skådisarna satt i ett litet rum med endast en mikrofon, så jag fick tala om när de skulle viska, skrika eller vara arga.

Nästan alla skådespelarna som gjorde karaktärerna i filmerna gjorde rösterna i spelen. Hur gick det till att få med skådespelarna till det? Fanns det några utmaningar med att övertyga dem att medverka?

Det var inga problem, förutom med Sickan. Där funderade vi på en imitatör, men skippade det. Istället föreslog Ljudstudion att vi skulle använda Hans Wahlgren, som brukade göra röster i andra produktioner.

Fanns det några andra skådespelare som var påtänkta som ersättare om någon av filmskådisarna inte hade velat ställa upp?

Ja. Jag frågade Magnus Härenstam. Men han berättade att han och Brasse Brännström från början skulle spelat Sickan och Vanheden, så han tackade artigt nej.

När spelen släpptes, spelade du dem då? Vad tyckte du om slutprodukten?

Jo jag spelade dem, men tyckte att de kunde haft en vassare grafik. Men man kan inte få allt. Jag var ändå nöjd med att ha rott det i hamn.

Fanns det planer på att göra fler spel med Jönssonligan?

Ja. Men genom tråkigheter som senare ledde till rättsprocess (som jag vann) så skrotades alla planer på fler spel. Men det fanns som sagt planer på fler spel.

JonssonliganintervjuanimeradNu några frågor om den animerade filmen som inte blev av: Vems var idén att göra en tecknad Jönssonligan-film?

Det var Tonefilms idé.

Filmklippet som du delade med dig av gjordes av ett estniskt filmbolag, vilket? Hade de gjort några andra animerade filmer tidigare?

Eesti Jonisfilm. De hade producerat mycket tecknad film på uppdrag av Sovjet, men när murarna föll så stod de utan uppdragsgivare, vilket passade Tonefilm eftersom de var mycket billiga, men kunniga.

Hur långt kom produktionen av filmen? Fanns det ett manus, eller åtminstone en idé om vad filmens övergripande handling skulle vara?

Den kom inte längre än till testfilmen. Leif Krantz (Kullamannen bland annat) skrev ett manusutkast men det blev som sagt inget. En av anledningarna var att SF inte ville lägga pengar på produktionen då de tyckte den inte höll måttet.

Vilka är det som gör rösterna i filmklippet? Är det rösterna som var tänkta till den färdiga filmen, eller var de bara tillfälliga stand-ins? Fanns det planer på att ha med skådespelarna från de tidigare filmerna, på samma sätt som i spelen?

Jag vet inte vem som gjorde rösterna. Och planer för om originalskådisarna skulle göra rösterna vet jag inget om.

Vet du varför filmen inte blev av?

Tonefilm hittade inga finansiärer, så det hela självdog.

Stort tack!

Tack själv. Roligt att mina Jönssoneskapader fortfarande hittar fram.

Publicerad av Fredde JonssonliganAvatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s