KosmopolskanyheterBildDet är nu mer än ett år sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen om det relativt obskyra svenska datorspelet Kosmopolska, inklusive hur jag lyckats få det att fungera på en modern dator. Sedan dess har det hänt en del intressanta saker, och jag har gjort en del mer eller mindre spännande upptäckter i mina fortsatta efterforskningar kring spelet.

Martin Lindell, den ena författaren till den fantastiska boken ”Svensk Videospelsutveckling”, skrev i augusti förra året ett mycket intressant blogginlägg om spelföretaget Vision Park, utvecklarna av Kosmopolska, inklusive intervjuer med personerna som var inblandade i spelet. Här finns mycket intressant fakta och anekdoter, om allt från teknikproblemen som ledde till spelets många buggar, till problemen med att marknadsföra ett så pass udda spel. Att artikeln faktiskt länkar till mitt blogginlägg är givetvis också väldigt roligt! Jag får dock utfärda en spoilervarning, då Lindell utan förvarning avslöjar det dramatiska slutet på spelet, så jag rekommenderar att läsa inlägget först efter att du spelat färdigt spelet själv, eller sett en genomspelning av det på YouTube.

KosmopolskaOversattningOch på tal om video-genomspelningar, så är det relaterat till mitt egna stora Kosmopolska-projekt som jag blev färdig med i november förra året. Det är inte särskilt troligt att spelet någonsin ska få en (officiell eller inofficiell) översättning till något annat språk av flera skäl, inklusive det faktum att många delar av det specifikt handlar om att använda sig av det svenska språket (till exempel när man ska komma på rätt ord till en sång, eller översätta från svenska till fiktiv marsianska), så att det skulle kräva en rejäl ombearbetning av spelet på grundläggande nivåer. Men jag tyckte det var lite synd att ett så pass speciellt spel som Kosmopolska skulle förbli okänt utanför hemlandet, så jag bestämde mig för att göra det näst bästa: En engelsk textning av en genomspelningsvideo. Det tog mig ett bra tag, men i slutet av förra året blev jag äntligen färdig, och nu är det möjligt att se spelet spelas igenom från början till slut med engelsk textning, både av den talade dialogen och den svenska text som dyker upp på skärmen:

Det ska sägas att jag inte är någon professionell översättare, men jag har gjort mitt bästa för att göra översättningen trogen ursprunget, balanserat med att få den engelska texten att låta någorlunda naturlig och begriplig och inte alltför krystad. Den översatta videon finns på YouTube, men även på Internet Archive, där man kan ladda ner den till sin egna dator om man så vill. Min förhoppning är att engelsktalande spelnördar på detta sätt ska kunna få en idé om vad Kosmopolska handlar om, även om de inte själva kan spela det. Även om det gäller ett relativt obskyrt spel vill jag att kunskapen om det ska spridas så långt det går, så om ni läsare känner till några utländska fans av udda äventyrsspel får ni gärna dela med er av videon till dem.

Utöver detta stora projekt har jag som sagt också ägnat lite tid åt egna efterforskningar kring Kosmopolska, och hittat en del intressanta saker. När jag spelade spelet noterade jag att det på vissa ställen (specifikt efter varje RTS-sekvens, när man får se en video av den färdigbyggda rymdfarkostens avfärd) inte fanns något ljud alls, vilket jag misstänkte berodde på en bugg. Jag lyckades extrahera dessa ljudlösa filmsekvenser, och upptäckte att de minsann hade både ljudeffekter och häftig musik. Så här kan ni se uppskjutningarna av rymdskeppen så som de var avsedda, med ljud.

cosmo5När spelet släpptes hade det också en officiell hemsida, men denna är nu borta sedan många år. Men för att återigen nämna Internet Archive, så lyckades jag där hitta den ursprungliga Kosmopolska-hemsidan arkiverad, så gott som helt och hållet. Här finns en hel del intressant information, inklusive en komplett walkthrough som förklarar hur man ska klara de olika märkliga pusslen som finns i spelet (något som definitivt kan behövas för några av de sista utmaningarna). Allra mest intressant är dock det man kan läsa om man klickar på knappen ”Friheten”. Där finns nämligen en liten kort historia (tyvärr med okänd författare) som har med spelet att göra. Jag skulle inte säga att den ger några spoilers, men om man läser den efter att ha sett slutet på spelet får den definitivt en speciell innebörd.

En annan intressant sak jag upptäckt är att SVT hade ett kort TV-program om ”Dataspel för vuxna” år 1998, i vilket de intervjuar Henrik Georgsson, regissören till filmsekvenserna i Kosmopolska, om hur det var att arbeta med spelet. Som tur är har en vänlig själ laddat upp detta program på YouTube (den första halvan av programmet handlar om ett annat fascinerande konstnärligt spel från samma tid, Blackout):

JoelErikssonKosmopolskaPå tal om personer inblandade i spelet så står det i sluttexterna att musiken gjordes av ”Cool Productions, Göteborg”, men inte vilka personer det rör sig om. Efter lite efterforskning upptäckte jag att en av personerna som gjorde musiken till Kosmopolska var ingen mindre än Joel Eriksson, alias ”JOL” (tillsammans med Daniel Eriksson och Ulf Kjellberg). Detta var det första spelet han gjorde musik till, men han skulle fortsätta på samma bana och har sedan dess gjort musik till många spel, kanske mest anmärkningsvärt till spel i den storsäljande Battlefield-serien. På sin hemsida nämner han sin inblandning i spelet ganska kortfattat, inklusive vilken modell av synt han använde.

Till sist vill jag också dela med mig av en sak som kanske är ett tecken på hur djupt jag grävt ner mig i detaljerna kring detta märkliga spel. Vid ett tillfälle i spelet håller huvudpersonen en tidning som ser ut att vara ett magasin med science fiction-historier:

KosmopolskaMagasinspel

Jag lyckades ta reda på att magasinet i fråga existerade på riktigt en gång i tiden, och lyckades till och med hitta det specifika nummer som förekommer i Kosmopolska (även om de ändrade på omslagsbilden i spelet):

GalaxyMagazineReal

Jag har inte läst numret, men jag gissar att det inte innehåller någon historia om en fånge som fantiserar om polska kosmonauter.

Publicerat av Fredde Kosmopolskaavatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s