ReturnToMonkeyIslandTitleDen ursprungliga idén till det första spelet i den älskade Monkey Island-serien kom från spelskaparen Ron Gilbert (även om han givetvis inte skapade spelet helt på egen hand). Gilbert var med i utvecklingen av de två första spelen i serien, men därefter lämnade han företaget LucasArts som ägde spelserien, och de efterföljande Monkey Island-spelen skapades utan hans medverkan (förutom att han medverkade i det tidiga planeringsstadiet till det femte spelet). Gilbert har sagt att även om han gillade de senare spelen så tar de handlingen i en riktning som den inte skulle tagit om han själv fortsatt göra Monkey Island-spel. Vilket givetvis har lett till mycket spekulation bland spelnördar om huruvida Gilbert hade planer på ytterligare spel i serien, och vad dessa planer i så fall skulle vara. Det var dock få som trodde att Gilbert skulle återvända till Monkey Island, ända fram till i år, då det plötsligt dök upp en trailer för Return to Monkey Island. Och vilket namn visas med stora bokstäver i trailern? Just det:

MonkeyIsland2LostParentsDet mest intressanta med detta spel är nog att Gilbert valt att ignorera samtliga uppföljare efter att han lämnade LucasArts (numera ägt av Disney), så att det rör sig om en direkt uppföljare till Monkey Island 2 (som för övrigt är känt för sitt tämligen bisarra slut, så det ska bli intressant att se hur Gilbert går vidare från det). Men samtidigt dyker en karaktär som endast introducerades i de senare spelen upp i trailern, den pratande dödskallen Murray. Och spelets huvudperson, Guybrush Threepwood, ska återigen få sin röst gjord av Dominic Armato, som gjorde rösten för första gången i det tredje spelet och fortsatt göra den i alla spel sedan dess. Det verkar med andra ord som att även om Gilbert ignorerar de senare spelens handlingar så tvekar han inte att låna karaktärer och koncept från dem som han tycker fungerar. Det känns faktiskt lite som när Disney skapade sin egna Star Wars-kontinuitet som ignorerade det gamla ”Expanded Universe”, men ändå lånade populära karaktärer och koncept från det. Jag är väldigt nyfiken på vad Gilbert kommer att göra med dessa saker, och även hur han kommer att utveckla karaktärer från de gamla spelen, i kontrast med hur de utvecklades av andra spelskapare efter honom. Speciellt intresserad är jag av vad som kommer att hända med Threepwoods kompanjon Elaine Marley, då Gilbert tidigare menat att den kärlekshistoria som utvecklades i de senare spelen inte var vad han hade tänkt sig med henne.

CurseofMonkeyIslandvisualsTrailern visar också att det nya spelet verkar ha en intressant visuell stil, som känns både nyskapande men ändå på något sätt trogen de tidigare spelen. I ett intressant blogginlägg skriver Gilbert om sina tankar kring Return to Monkey Island, och bemöter kritik från vissa fans som hade hoppats att spelet skulle ha en gammaldags pixel-stil. Gilberts argument är att Monkey Island-spelen alltid försökt vara nyskapande och pressa vad som var tekniskt möjligt visuellt, så då hade det inte känts rätt att göra det senaste spelet i serien ”retro” (för att återgå till min tidigare jämförelse känns det lustigt nog som den raka motsatsen till vad Disney gjorde med sina Star Wars-uppföljare). Och jag tror faktiskt att den nya stilen gör mig mer intresserad av spelet än en retro-stil hade gjort. Samtidigt verkar det ändå röra sig om ett 2D-spel snarare än 3D-grafik som de senaste spelen i serien haft, så lite nostalgi kände jag ändå från trailern (inte bara på grund av den härliga musiken). Hur som helst har jag höga förhoppningar på Return to Monkey Island. Spelserien har sällan haft några direkt ”dåliga” spel, och jag har alltid haft mycket roligt med den, så jag ser fram emot att ännu en gång bege mig djupt in i Karibien, bland spökpirater, voodoo och skojiga pussel.

Publicerat av Fredde Guybrush Threepwood.

2 reaktioner till “Mera Monkey Island!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s