KejsarvaktFör närvarande pågår i Helsingborg den stora stadsmässan H22, med många olika evenemang runt omkring i staden. Detta inkluderar köpcentrumet Väla, som håller på med arrangemanget ”Planeten Väla”, där man kan ta del av diverse rymd-baserade aktiviteter, inklusive ämnet för detta inlägg: En Star Wars-utställning, arrangerad av Helsingborgaren och Star Wars-samlaren Mattias Rendahl. Han har enligt utställningsinformationen ”den största samlingen i världen som kretsar kring Stjärnornas Krig i Sverige mellan 1977–1987”, vilket förvisso är en väldigt specifik inramning. Han har också skrivit två böcker inom ämnet, och har bland annat varit en återkommande gäst på Markera som Olästs gamla favoritmässa Scifiworld (av oss oftast kallad ”Sci-Fimässan”), även om jag inte kan minnas att han ställde ut sin samling där. Givetvis tyckte jag därför att det kunde vara värt att kolla in denna utställning, speciellt eftersom jag ändå hade andra inköpsärenden på Väla.

Vaderfoto1Utställningen var egentligen ganska liten, ett antal glasskåp snyggt uppställda på en lila matta mitt i en korsning av köpcentrumet. Trots det lilla formatet lyckades de få med ett flertal väldigt intressanta och roliga utställningsobjekt, främst i form av olika Star Wars-leksaker, men även diverse andra mer eller mindre udda produkter, och några Star Wars-relaterade urklipp från svenska tidningar. Tyvärr kunde jag inte gå på utställningen den dagen som Rendahl själv var där, och då gissningsvis kunde berätta om sin samling, så det är möjligt att det fanns vissa prylar vars signifikans jag inte förstod fullt ut, mina egna Star Wars-kunskaper till trots. Men jag tänker ändå dela med mig av några bilder jag tog av utställningen av de saker som jag tyckte var mest intressanta:

Ljussvardkorta

Jag noterade att figurerna i översta raden hade tämligen korta ljussvärd. Är de trasiga, eller var leksakernas svärd så korta ursprungligen?

Brioprylar

Totalt orelaterat till Star Wars var dessa förvisso fina Brio-prylar, tydligen från när företaget firade 100 år. En sak som jag gärna hade hört Rendahl berätta om.

StarWarsglass1

StarWarsglass2

Utöver leksakerna fanns det förpackningar (och reklam) från några svenska Star Wars-relaterade sötsaker, såsom ”Star Mint”-glasspinnar (och Darth Vader-masken man kunde köpa med dessa) från Hemglass…

Jedilask1

Jedilask2

…och givetvis den oförglömliga ”Jedi Läsk”!

Shmiprototyper

Bland leksakerna fanns också den här actionfiguren föreställande Shmi Skywalker (som ju spelades av Pernilla August) tillsammans med några figurer som jag gissar är prototyper av figuren. Ännu en sak jag gärna hört Rendahl berätta om.

DartVaderskylt

Vaderfoto2

Vaderartiklar1

Vaderartiklar2

Detta var nog mina favoriter: Fotografier och tidningsurklipp från Darth Vaders besök i Helsingborg (och kanske även Ystad och/eller Göteborg, jag är osäker på var alla fotografierna är tagna). Jag älskar att se den mörke Sithlorden traska längs en svensk gata medans vanligt folk stirrar på honom, jag älskar att han kallas för en ”ondsint sälle”, och jag älskar de fantastiska felstavningarna av hans namn lika mycket som Jönsson hatar dem.

StarWarsvinnareUtöver dessa saker fanns det också mycket annat kul och nördigt såsom gamla svenska VHS-lådor för filmerna, samlarbilder, instruktionspapper från leksaksföretag till återförsäljare (”nu går Star Wars på TV, utnyttja det!”), den svenska översättningen av det ursprungliga Star Wars-rollspelet, ett exemplar av det allra första Star Wars-TV-spelet, en tidningssida med vinnarna i en tävling där barn fick skicka in bilder av sina dioraman med actionfigurer, och givetvis två fullskaliga kostymer av Darth Vader och en röd kejserlig vakt (den senare är en av mina favoriter bland Star Wars-kostymer).

StarWarsrollspelJag skriver ”fanns”, men i skrivande stund pågår faktiskt utställningen fortfarande, om jag förstått saken rätt ända fram till den 3 juli. Så har ni vägarna förbi Helsingborg kan jag rekommendera att ni går dit och tittar. Det tar inte lång tid att kolla in allt, men det finns mycket som är kul och intressant, speciellt om man är intresserad av hur den stora filmserien från USA togs emot och marknadsfördes i vårt avlånga land när det begav sig.

Publicerat av Fredde Vadersignatur

2 reaktioner till “Star Wars-utställningen på Väla: Mycket nördigt på liten yta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s