pinguvkoyDet händer inte lika ofta nu som förr, men då och då när jag surfar runt på internet kan jag hitta något märkligt, roligt och obskyrt som ingen, eller bara ett fåtal personer, verkar känna till. Något som inte blivit en populär mem eller delats av miljoner personer på sociala medier, vilket förvisso kan vara förståeligt med tanke på hur oerhört mycket material det finns på nätet, som ständigt tävlar om människors uppmärksamhet. Förr brukade jag oftast bara ta del av dessa obskyra märkligheter, skratta åt dem för stunden, eventuellt bokmärka dem och sedan gå vidare i surfandet. Men på senare tid har jag blivit mer intresserad av att försöka dokumentera och bevara udda internet-fenomen om jag tror att risken är stor att de kommer försvinna efter några år. Jag har själv erfarenhet av att dra mig till minnes någon rolig bild, videoklipp eller text jag tagit del av för några år sedan, men som jag nu inte längre kan hitta trots enträget sökande. Och jag får känslan av att sådant kan komma bli mer vanligt i framtiden, i och med hur stor del av internet-media som nuförtiden består av sociala medier och andra typer av webbplattformar, där texter och bilder när som helst kan försvinna av olika anledningar. Det är jämförelsevis svårare att hitta något gammalt roligt eller intressant man sett på Facebook, Discord eller till och med YouTube, än om det var på en gammaldags hemsida (speciellt eftersom det senare ofta går att hitta via den fantastiska tjänsten Internet Archive). Speciellt om det som sagt är något obskyrt, som inte uppmärksammats av internet i stort.

PinguvkoyhockeyDet är därför jag exempelvis skulle vilja uppmärksamma och bevara en liten udda sak jag fann på YouTube för några år sedan, som i skrivande stund fortfarande är tillgänglig, men som jag tror när som helst kan försvinna i obskyritetens dimmor. Det jag hittade var en YouTube-kanal av en person endast känd som ”vkoy”. Denne har laddat upp ett antal av de gamla schweiziska barnfilmerna om den leranimerade pingvinen Pingu, ett barnprogram som jag själv minns från min barndom. Inget konstigt med det i sig, Pingu är ju omtyckt av många och finns säkerligen att tillgå officiellt och inofficiellt på många ställen på nätet. Det märkliga är de beskrivningar som vkoy gett varje filmklipp. Små korta texter på svenska som förvisso beskriver filmernas innehåll, men även analyserar filmernas ämnen på märkliga, ofta allvarliga eller udda sätt, ibland inkluderande anekdoter från uppladdaren själv. Det hela känns uppenbarligen tänkt att vara ett skämt, att ta det oskyldiga barnprogrammet och beskriva och diskutera det på ett udda sätt. Det jag undrar är då, till vem är skämtet riktat? Jag försökte göra lite efterforskningar kring kanalen, men vad jag kan se är det inte någon typ av internet-mem från någon annanstans, det är inte gjort av någon känd komiker, det finns inte omdiskuterat någonstans. Kanalen har inga andra klipp utöver Pingu-filmerna med de märkliga beskrivningarna, så det känns inte som att det skulle vara en del av någon YouTube-komikers större repertoar. Det enda sättet som någon skulle hitta kanalen är om de råkar vara en svenskspråkig person som letar efter Pingu-klipp, och det är i så fall troligt att de inte ens läser de märkliga beskrivningarna, utan bara tittar på filmerna och går vidare. Det hela känns som ett litet mysterium. Vem är vkoy, och varför lade denne upp sju stycken Pingu-filmer med småudda beskrivningar? Finns det fler YouTube-klipp med liknande udda texter av samma person någon annanstans? Det verkar omöjligt att veta.

PinguvkoyvalAv de anledningar jag beskriv i början av detta inlägg finner jag risken stor att denna udda humor-yttring kan gå förlorad i framtiden (även om kanalen legat uppe i flera år nu), speciellt på grund av dess obskyritet. Därför tänkte jag i detta blogginlägg bevara de udda YouTube-beskrivningarna (oredigerade, så de har en del felstavningar), så att de förhoppningsvis finns att tillgå om kanalen någon gång försvinner. Jag vet att ingenting på internet är helt förskonat från att plötsligt försvinna, men jag har ändå fått för mig att en blogg kan vara lite mera beständig än många andra nätplattformar. Om vkoy inte skulle vilja att jag lägger upp texterna får hen gärna höra av sig. För det finns många frågor jag skulle vilja få svar på!

Pingu bygger val

Ja, Pingu bygger faktiskt en val i detta avsnittet. jag har aldrig byggt en val, men jag har varit inne i en, inte på nåt sexuelt vis, utan på Naturhistoriska Muséumet i Göteborg så finns det en uppstoppad val med inredning i. Det luktar äckligt där, men annars funkar det. Han snubben i Bibeln var inte inne i en val, utan i en stor fisk, så få inte för er nåt.

 Pingu födelsedagskalas

Pingviner fyller också år, och då vankas det födelsedagskalas. Pingu är med på ett hörn i detta avsnitt också. Jag har bara hemska minnen från mina födelsedagar, så jag besparar er dem.

 Pingu går i skolan

Pingu går i detta avsnitt i skolan. Vad skolan innebär för olika individer är naturligtvis högst olika. För vissa är skolan en trygghet i vardagen, många barn som har det bråkigt hemma älskar skolan och skyr skolloven likt en pingvin skyr späckhuggare. För andra är skolan en pest, många barn mobbas och varje skoldag är en kamp i sig. Vissa barn har det svårt såväl hemma som i skolan. Dessa barn lider jag med. Pingu verkar ha det rätt bra, i det stora hela.

 Pingu åker kälke

I detta avsnitt åker Pingu kälke – ett naturvänligt sätt att ta sig fram i det snölandskap han bor. Ibland går det fort, ibland mindre fort, men det är alltid roligt. Som vanligt är avsnittet fullt av intriger och spännande cliff hanger-scener. SÅ håll i hatten och njut av Pingus galna äventyr!

 Pingu tröstar Pinga

Alla kan bli ledsna, till och med tuffa sjökaptener som rakar sig med kniv tåv gånger om dagen och endast dicker whiskey kan fälla en tår längs med deras skrovliga kind när de påminns om svunna år och barnaspring.

I detta avnsitt bli Pinga (Pingus lillasyster ledsen) och Pingu måste trösta henne. Det är en storebors plikt att trösta sin lillasyster, och skydda henne mot allt ont. Men det gäller också att nån gång låta henne stå på egna ben, prova sina egna vingar och inte vara överbeskyddande… men när det kommer till att få sin syster att sluta gråta finns det inga gränser i världen för vad man ska göra för att göra henne glad igen!

 Pingu svartsjuk

Svartsjuka eller avund är en av de sju dödssynderna som galna kristna tror på. Självklart är detta bara strunt, ingen dör av att vara lite svartsjuk. Däremot är det ingen positiv inställning till livet. Man ska vara glad åt andras framgång, lycka och välmående. Men svaret är inte att man ska läsa en bok (Bibeln) och sen forma sina värderingar med kniven på strupen, vilket det praktiskt taget är, det vill säga ”om du inte följer dessa ord så kommer du brinna i Helvetet i alla evighet). Istället måste känslan av att kunna glädjas åt andra komma från hjärtat, endast då är man en god människa. Allt detta lär sig Pingu i detta avsnitt.

 Pingu spelar hockey

I brist på gräsplaner tvingas Pingu spela den fotboll underlägsna sporten hockey, men det är kul ändå. Följ med ett puckat avsnitt med din favorit-pingvin A.K.A. Pingu.

Publicerat av Fredde PinguAvatar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s