StugancoverIdag tänker jag länka till något jag själv har gjort. Jag har länge skrivit inlägg på den här bloggen tillsammans med mina kära medskribenter, men nu har jag också startat min egna blogg, med ett något mer specifikt fokus: The Swedish Games, en engelskspråkig sida om elektroniska spel skapade i Sverige, eller som på något sätt kan associeras till Sverige. Det var efter att jag skrivit det engelskspråkiga inlägget om Kosmopolska här på Markera Som Oläst som jag började fundera över att det finns fler svenska spel som förtjänar att uppmärksammas bortom vårt avlånga lands gränser, men som inte gjort det på grund av den uppenbara språkbarriären. Som jag skriver i min nya bloggs första inlägg känner jag också att jag på detta vis kan bidra till rörelsen att försöka bredda synen på spel och spelhistoria, och diskussionen kring dem, bortom det vanliga fokuset på de stora spelländerna USA och Japan. På ett mer personligt plan känns det också som en rolig utmaning att försöka förklara typiska svenska fenomen, sådant som vi tar för självklarheter, för människor från andra delar av världen. Och det blir ju oundvikligt om man ska diskutera spel från vårat land på någon djupare nivå.

SoftaHardWorkBloggens fokus kommer främst vara på mer obskyra spel, inte globala svenska storsäljare såsom Battlefield, Candy Crush eller Minecraft. Detta är främst eftersom sådana stora spel redan har fått gott om uppmärksamhet och skriverier internationellt, medans många mer okända men fascinerande skapelser, eller spel som helt enkelt aldrig gavs ut på något annat språk än svenska, förståeligt nog har fått förhållandevis mindre uppmärksamhet. Faktum är att jag tror att bloggen kan vara av intresse även för svenska läsare, eftersom många av spelen jag tänker skriva om troligtvis inte är kända bland många svenska spelare heller. Jag kommer också att skriva om svensk ”spelkultur” i form av olika andra medier såsom filmer, tidningar, böcker och serier som tar upp spel på olika intressanta sätt, för att kanske ge en liten inblick i hur synen på spel har sett ut och ser ut i Sverige.

ABC80HardwareJag startade bloggen ganska nyligen, så i skrivande stund har den inte väldigt många inlägg. Men jag har till exempel hunnit skriva om den gamla svenskproducerade hemdatorn ABC 80, det Helsingborgska datorspelet Softa Med Oss, och om hur spel skildras av serietecknaren Jan Berglin. Jag har många idéer till framtida inlägg, men jag tar också gärna emot förslag på intressanta svenska spel, och även annan svensk media som handlar om spel.

BerglinspelJag hoppas naturligtvis att bloggen kommer att få många utländska läsare och personer som kommenterar på inläggen, då jag är väldigt nyfiken på hur utlänningar ser på Sverige och svenska spel, hur de kommer att reagera på de okända och ofta väldigt lokalt förankrade skapelser jag kommer att försöka gräva fram. Därför hoppas jag att ni som läser detta berättar om The Swedish Games utifall ni känner någon från ett annat land som skulle kunna vara intresserad av det jag skriver om. Svenska läsare är givetvis också välkomna, men om ni kommenterar på inläggen vill jag att ni gör det på engelska, så att utländska läsare ska förstå vad det är vi diskuterar. Och oroa er inte, jag kommer naturligtvis att fortsätta skriva svenskspråkiga inlägg här på Markera Som Oläst!

Publicerat av FreddeSwedishChef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s