BELLEdcsecondBloggen Relaunched, som tyvärr inte verkar uppdateras längre, hette ursprungligen ”DC Fifty-Too”, och var då ett projekt startat av tecknaren och författaren Jon Morris (som bland annat driver den mycket underhållande seriebloggen ”Gone & Forgotten”). Det inspirerades av ett av DC Comics många försök att starta om sitt serieuniversum, kallat ”The New 52”, vilket innefattade att samtliga gamla serietidningar lades ner och 52 nya tidningar började publiceras, med nya versioner av diverse DC-karaktärer. Morris projekt gick ut på att han gav ett antal mer eller mindre kända tecknare premissen att de fick välja vilken DC-serie de ville, och rita omslag med nya uppdaterade versioner av dem, gärna också med korta texter där de berättade hur de ville uppdatera serierna och karaktärerna om de fått möjlighet till det. En sorts skämtsam reflektion av DCs mer seriösa projekt, med andra ord. Bloggen blev så pass populär att Morris bestämde sig för att utöka den till att även inkludera serier från Marvel Comics (under den kanske inte lika slagkraftiga titeln ”Marvel Universe Too: What If”), och senare även ett projekt specifikt riktat mot Watchmen (återigen som en parodi på DCs ”Before Watchmen”-projekt) kallat ”Watchmen-Too”. Till slut valde Morris och hans medarbetare att samla dessa projekt under en ny titel, ”Relaunched”, och istället för att anlita specifika tecknare öppnades det upp så att vem som helst kan skicka in sina förslag på vilken serie de vill uppdatera på något finurligt sätt.

TwoinOneShanerBloggen består alltså av ett antal inlägg som var och ett visar hur en viss tecknare tänker sig att de vill uppdatera en viss serietidning. Ibland är det ”bara” ett intressant omslag, men ännu mer roligt är det när tecknarna i text undertill också beskriver mer i detalj hur de skulle vilja att serien skulle utformas, och varför de tycker om serien från början. Serierna som väljs är då och då väldigt obskyra, det är figurer som förlagen i fråga gissningsvis aldrig kommer att göra ”riktiga” uppdateringar av, om de ens kommer ihåg dem (men man ska aldrig säga aldrig när det gäller DC och Marvel). Eller så är det mer välkända serier som tecknarna kommer med någon ny intressant variant av. Jag skulle säga att så gott som alla förslagen är av mycket hög kvalitet, även om vissa tecknare har stilar som kanske inte tilltalar alla. Vissa av förslagen är uppenbart skämtsamma, andra tycks mer seriösa, men i alla fall är det serier som jag önskar faktiskt existerade. Speciellt intressant är att en del av tecknarna faktiskt verkar ha fått jobb hos DC eller Marvel efter Relaunched-projektet, och även om jag inte kommer på något specifikt exempel får jag för mig att jag sett någon av Relaunched-förslagen faktiskt bli riktiga serier, om än i något modifierade former.

Som sagt, jag gillade så gott som alla inlägg på bloggen, men givetvis måste jag dela med mig av några specifika favoriter:

Det här omslaget med Liberty Belle är väldigt vackert tecknat, men vad jag speciellt gillar är omdesignen av Ma Hunkel, alias Red Tornado, en av mina favoritsuperhjältar.

Jag är glad att jag inte är den ende som tycker att ”Tales of the Unexpected” är en prosaisk titel för en serietidning.

En riktigt cool Golden Age-version av Birds of Prey. Jag gillar speciellt Oracle.

En passande humoristisk tolkning av Plastic Man. Jag gillar speciellt tidningen som hans gäst läser.

Jag älskar ”The Real Housewives of A.I.M.”

Ett mycket passande jobb för She-Hulk.

Mina medskribenter vet säkerligen varför jag älskar det här omslaget.

Ett skojigt nördigt koncept som blir desto roligare i beskrivningen.

2 reaktioner till “Freddes länkar: Relaunched

    1. Jag skulle säga att det är ett bra exempel på att istället för att klaga på något man ogillar (New 52) så kan det vara bättre att försöka komma med bättre förslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s