AmplePosteriorsEftersom det är den första april idag vill jag skriva om något som förvisso inte är ett aprilskämt, men åtminstone ett humoristiskt tilltag som jag tycker är både roligt och smått genialt i sitt utförande. Det är också något jag omnämnde väldigt kort i en av våra gamla Nördcast. Att ägna sig åt Wikipedia-vandalisering, alltså att gå in och redigera artiklar på det välkända online-uppslagsverket med felaktig fakta, mer eller mindre roliga skämt eller bara fula ord, anses för det mesta inte vara någon väldigt avancerad humor. Det jag tänker beskriva kan dock sägas vara en mer subtil variant på detta fenomen. Det handlar om att någon går in i artiklar om specifika rap-låtar, och lägger till rubriken ”synopsis” (om den inte redan finns), under vilken de skriver en avsiktligt överdrivet detaljerad beskrivning av låtens text, med torrt akademiskt språk.

Det geniala med denna ”vandalisering”, om det nu kan kallas det, är att det tekniskt sett inte innebär tillägg av felaktig information eller tydliga skämt, men samtidigt blir det uppenbart komiskt med den överdrivna beskrivningen av innehållet i varje textrad. Speciellt eftersom de artiklar med denna typ av redigering som jag hittat tenderar att handla om låtar vars texter må vara välskrivna, men inte väldigt djupa (med det inte sagt att rap inte kan vara det). Den övergripande tanken med detta tilltag är kanske att parodiera andra långa och detaljerade artiklar om smala och nördiga ämnen. Hur som helst, har man hört låten i fråga och kan texten, är det definitivt roligt att sitta och läsa dessa artiklar.

WhiteNerdyVandalFöga förvånande hittar man vanligtvis inte dessa synopsis på artiklarna länge efter att de skrivits, då andra mer seriöst sinnade Wikipedia-redigerare (det vill säga tråkmånsar) tenderar att ta bort dem, eller åtminstone försöker korta ner dem till en mer rimligt längd. Men det härliga med Wikipedia är ju att varje artikel har en historik-sida där man kan hitta tidigare versioner av artikeln i fråga, så med lite grävande går det att hitta versionen med den skojiga synopsisen. Det är dock lite svårt att veta var man ska börja om man försöker hitta alla exempel på det, av den enkla anledningen att det finns vansinnigt många artiklar om rap-låtar. Att göra en uttömmande lista skulle innebära att jag behöver gå igenom varenda artikels historik i förhoppningen att hitta skojiga varianter i någon av otaliga tidigare varianter. Jag tänker dela med mig av det fåtal jag hittat genom att söka på måfå, men om du har en favoritlåt skadar det kanske inte att kolla in dess Wikipedia-artikels historik själv. Här är i alla fall de roliga artiklar jag hittat, med länkar till låtarna också ifall du inte hört dem, eller inte minns deras intellektuellt stimulerande texter:

”Regulate” av Warren G och Nate Dogg: Låten och artikeln.

”Baby Got Back” av Sir Mix-a-Lot: Låten och artikeln.

”The Humpty Dance” av Digital Underground: Låten och artikeln.

”Ice Ice Baby” av Vanilla Ice: Låten och artikeln.

Publicerat av Fredde WikipediaSymbol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s